Her i huset brukes ett par ulike
tidsregninger, BC er en av de, before children.
Men en vikitg en som hele familien
legger merke til er FS og ES, Før og Etter Schakenda.
Schakenda er bakeren på Lom, han har
også skrevet flere koke/bakebøker.
Det viktigste jeg lærte fra Schakenda
var TTT, Ting Tar Tid.
Før Schakenda fulgte jeg oppskrifter
på gjærbaks. Ett par minutter i kjøkkenmaskin, så til heving i 40
min som det stod ofte. Lag det du skal og etterhev i 30 min.
Voila.....
Brødene kunne brukes som drapsvåpen,
små å kompakte, bollen ble omtrent som kavringer, lite luft over de
ja.
Men så kom det store omveltninger inn
i livet til en som hadde gitt opp gjærbakst. Aller først i hus kom
en Kenwood Major(takk til mor for den). Den ble lite brukt i starten.
En lørdag i november var vi som vanlig
på Lom og der var det kommet bakeri, å for noen bakevarer. Jeg ble
forelsket..... i gjærbaksten og prøvde det samme selv. Men neida,
mine ble fortsatt drapsvåpen.
Plutselig ett år kunne jeg se
Schakenda hadde kommet med egen kokebok. Den lørdagen rett før jul
erklærte jeg mitt eneste store julegaveønske.
Snill som min mann er, ringte
bokhandelen på Lom og fikk bøkene i posten og jeg, ja jeg fikk min
beste julegave det året.
Nå skulle det begynne en ny
tidsregning i det Frøyslandske hjem. Tror aldri min kjære angret på
de to bøkene som lå under juletreet.
Første hverdag satte jeg igang,
handlet alt som trengtes og begynte å lese, lære og bake. Det jeg
slet aller mest med, hallo, er det rett, skal jeg bare ha 15 gram
gjær???? Rett oppi bollen, kald væske. Det stemmer sikkert, får jo
prøve tenkte jeg, uten store vyer egentlig.
To minutter i maskin uten gjær å
salt, hvile 30 min før gjær og salt haes i og jobbe godt i 20 min i
maskinen. Deretter heving ett par timer(jeg glemte den egentlig bort)
. Å du hildrande du.....
Nå er det ikke drapsvåpen her i
huset, her er det store luftige boller, gode saftige brød, å min
kjærlighet til Schakenda er evig.
På søndag viet vi vår oppmerksomhet
til Schakenda sin bolleoppskrift IGJEN......
Bolledeigen er på vei ut av bollen, vi er snart klare for å sette tennene i fersk gjærbakst, bare mor får tatt bildene sine ferdig |
1 kg hvetemel
1/2 liter h-melk
150 gram sukker
15 gram salt
15 gram kardemomme
1 stort egg
50 gram fersk gjær
150 gram smør i terninger
Ha alle ingredienser uten smøret i en
eltebolle. La den elte i 15 min, tilsett smøret og elt i 15 nye
minuttter. Dekk bollen med plast og sett den lunt(ikke varmekabler)
La den heve til dobbel størrelse, her
stod den ca 2 timer denne gangen. Jeg veide hver klump til ca 100
gram. Lagde boller og la på brett med bakepapir. Heves til dobbel
størrelse(ca en time denne gangen)
Pensles og stekes ved 180 grader i ca
15 min.( Vil du ha rosinboller, prøv dette som Lom bakeri skriver på
sine nettsider Hvis du vil ha rosiner i bollene dine, så skal de
blandes i deigen helt til slutt. Hvor mye rosiner? Vi bruker ca 15%
av deigmengden, da blir det skikkelige rosinboller. Husk å legge
rosinene i lunkent vann i ca 1 time, før du siler godt av og blander
inn i deigen. )
Denne gangen lagde jeg halvparten som
vanlig boller, tenkte nå skal vi lage reale Lomske boller, hver
deigklump skal være ca 100 gram(da blir de på størrelse med en
studenthybel) og halvparten av en type som kalles brunsvidde. Da
lager jeg en grop i bollen og trekker de litt som til en båtfasong
når de har hevet ferdig lager jeg gropa til på nytt og har i en
blanding med brunt sukker og smør. ( 125 gram av hver rørt sammen)
Fyller hullene med denne blandingen og stekes.
Det ble en skikkelig Lomsk
søndagskvelds.
Ferske hveteboller smaker godt og glir unna |
Fersk gjærbakst smaker himmelsk, og at det er viktig med lang hevetid og lang eltetid er det ingen tvil om. Ordtaket "Hastverk er lastverk" passer godt her.
SvarSlettHa en fortsatt fin tirsdag! Kanskje ble det noen boller til overs som havna i fryseren og kan tas opp til ettermiddagskaffen i dag?
Klem fra Ingunn
Ble ikke noe igjen, det gikk unna
SlettDisse så god ut. Nå har jeg pronta ut oppskrifta. Takk for at du delte. Må bare prøves.
SvarSlettKlem
Så bra, håper virkelig de faller i smak og at du lykkes slik som jeg gjør
Slett