Sider

søndag 14. september 2014

Stella Charming pjona pulsvanter

Som flere av dere har fått med seg hender det at jeg pjoner.
Det å pjone(bosnian crochet eller sheppardsknitting) er en håndarbeidsart som står på Raudlista til Husfliden, det betyr at færre og færre bedriver denne idretten, eller håndarbeidet om du vil.( Rødlista kan du lese mer om HER)
For min del er det idrett, det meste av trening slår meg ut i dagesvis, mens håndarbeid er super trening for min del.

Jeg har brukt pjoneteknikken først og frest til votter. Det gir en tett og god vott, raskt og enkelt. Jeg har slitt litt med å finne oppskrifter til jentene( som ikke er veldig fan of ullgarn) de oppskriftene jeg har funnet er gjerne brukt fritidsgarn, men den garntypen gjør at jentene ikke vil stelle og passe godt på sin mor når hun blir gammel, å jeg trenger jo hjelp når jeg blir gammel å grå.
Etter mye prøving og feiling er vi kommet frem til at garnet nepal og karisma fra dropsdesign er greie til votter, dermed blir veien til mens vi går, eller votten blir til mens vi pjoner oss frem og som oftest blir de like store.

For ei tid tilbake fikk jeg spørsmål fra mitt lokale husflidslag( som har adoptert pjoning) om jeg kunne demonstrere pjoning på husflidsdagen som ble markert første lørdag i september.
Hopp i det sa min indre barnslige pjoneglede, dropp det hylte pessimisten å den dårlige formen, heldigvis vant pjonegleden.
Tilfeldigheter eller overjordiske saker, det hadde seg hvertfall slik at samme dagen som forespørselen kom fant jeg ett blogginnlegg fra Stella Charming på pjona pulsvanter. Enkle og greie å vise frem og supre om noen vil prøve seg med pjoneteknikken for første gang.
Oppskriften ble lastet ned, Florøtur ble planlagt og garnbutikk etterhvert besøkt for å sjekke ut nytt garn.
Drops Merino extra fine.

Vel hjemme ble garnet testet på eldstefrøkna, jippi, hun elsket det uten å klø( å jeg la inn gode aksjer på stell når jeg blir gammel)

En vante ble ferdig mens jeg var på husflidslaget, for første gang på laaaang tid fulgte jeg oppskriften, men da vanten skulle prøves.... vel..... eh........ vanten passet omkretsmessig til bikkja sine labber, her var det bare å finne en større nål, på nepalgarnet bruker jeg nål 6 så den ble fnnet frem og vips passet vantene.
De er alt tatt i bruk


Jeg slår ett slag for pjoning og skal snart pjone flere par votter, i tillegg jobber Stella Charming med en ebok med pjoneoppskrifter....

Vil du prøve å pjone? Vil du teste ut enkle pulsvanter, her er oppskriften fra Stelle Charming design

2 kommentarer:

  1. Så hyggelig omtale! Glad du likte pulsvarmerne. Pjoning til folket! Vi må ta vare på disse gamle gode håndarbeidsteknikkene. :)

    SvarSlett
  2. Pjoning er morsomt, og så går det så raskt! Nå er det lenge siden sist jeg pjona, så takk for påminnelsen. Kanskje blir det noen gode, varme votter til vinteren....

    God mandag fra Ingunn

    SvarSlett