Sider

mandag 19. november 2012

Svanøy

I helgen var vi så heldige å bli bedt med på Svanøy for å feire 40 årslag til en kamerat.
Svanæy ja, hva er nå det da? Svanøy var det store krongodset på Vestlandet på 1600 tallet. De eide absolutt alt, men så var det dette med konger, kriger,lån og pantsetting da. I 1804 kjøpte Hans Nielsen Hauge Svanøy og skulle bygge opp sitt imperium her.... Eller hvertfall ville haugianerne skaffe masse arbeid som jo var deres store mål. Ole Torjussen fra Ål i Hallingdal og hans fru Berte Korsbøen fra Modum(sånn omtrent ikke så veldig lang fra Krøderen) kjøpte stedet og bygde det opp til hva det er i dag. Selve godset ble overtatt av en stiftelse i 1972, mens etterkommere til Ole lever fortsatt og driver gårdsbruk på Svanøy fortsatt.
Svanøy er som navnet sier ei øy. Den er uten veiforbindelse, men et par ganger i døgnet går det ekspressbåt ut til øyene rundt Flroø, også til Svanøy. Båten tar 4/5 biler. Vi hadde reservert plass utover,, men ikke hjem så spenningen var stor på søndag om vi ville komme med.

På Svanøy er det flott vegetasjon, masse kristtorn, gruver, kopargruver frå gamal tid, rester av klebersteinsbrudd, saltkokeri fra Haugianerne, museum, Hjortesenter. Vi hadde alt av vær men fikk oss en liten tur rundt, samlet litt kleberstein, kristtorn, var i ei gruve, såg hjorten,ei død kråke.

Jeg fikk tatt masse bilder men mange ble ikke bra synes jeg selv da.... Vi spiste masse hjortekjøtt, selv barna spiste masse og vi er hvertfall enige til sommeren vil vi over igjen, den dagen det er meldt fint vær.

Vindu i høvedfløyen

Runekrossen på Svanøy


Mye spennende man finner på tur

På båten hjem fra Svanøy

Jeg er mest stolt over at jeg klarte det, selv om jeg betaler for det idag7


Svanæy kan dere lese mer om HER

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar