Sider

onsdag 30. mai 2012

Sweet Lily give away

Bloggen og nettbutikken Sweet Lily har give away med trekning 2. juni.



Jeg vil anbefale alle å ta en titt i nettbutikken SweetLily

tirsdag 29. mai 2012

Vel overstått

Så ligger en meget god og varm pinse bak oss. Pinsen 2012 vil vi huske for pinsen med knall sommervarme hvor man nesten kunne bade, hvertfall sitte med føttene i vann.
Noe vi også gjorde da vi var i Rugsund torsdag ettermiddag for å hilse på tanter, onkler, besteforeldere og ett ekstra sett med besteforeldre.

Pinsen2012 vil vi også huske for helga med storslått feiring. En feiring fleire dagar åt ende. Espen feiret sin 40årsdag med hagefest og åpent hus fredag kveld, da var vi bortimot 30 stykker innom i heimen og det beste var jo at vi kunne sitte ute hele kvelden. Lørdag var det tur med Haugefisk ut til Rugsund med middag der ute og vi endte vel opp med å være 57 gjester til maten. Det ble servert hjemmelaget sosekjøtt og dronning Maud pudding.
Haugefisk kom med full flagging. Bildet er tatt av Bjørn Tillit


Vi hadde en strålende feiring, men det var en feiring som ikke kunne vært gjennomført uten masse familie og venner som gjorde masse for å hjelpe oss gjennom helga.

Rugsund Handelstad var stedet for feiring. Bildet er tatt av Bjørn Tillit
Nå er det bare å hente seg inn for en utslitt fibro kropp.......

torsdag 24. mai 2012

Lyden ta peng

Når stillheten no har senka seg, går æ stillt igjennom huset...... Noen netter har jeg slitt med å sove på grunn av smerter. De siste dagene har jeg da stått opp å gått ut.
Det er midt i natten, stillheten er utrolig. Ikke en lyd..... vel nesten ikke....
Bikkja somler rundt i buret sitt, en nabo nyser, men ellers er det stille.
Jeg har laget meg en kopp te, ikke fordi jeg er kald men fordi det er godt med en beroligende te. Teen har jeg tatt med meg ut i fine natta......nettopp for å høre stillheten.
Det er ganske godt å sitte slik og alt er bare helt stille. Det lyser på verket, gatelysene er på ellers er det lite lys å se i en stille natt....
Plutselig blir jeg var en lyd.... ikke en stert lyd, men en lav jevn lyd som summer bak der ett sted.... Hmmm, hva er dette uromomentet i en ellers så rolig natt????
Lyden ta peng flerrer over natteroen i lille Svelgenbygda.... eh.... ok da flerrer og flerrer.... den er der jo hele tiden som en liten svak bakgrunnslyd. Den er ikke markant og har man bodd like ved E 18 i Lier og all støy fra Drammen så er dette ikke noe å skryte av. På dagtid merker vi den ikke, men ellers på natta når det er ro. da merkes den. Men lyden av penger det er det.
Her i Svelgen er den største bedriften Elkem, som lager silisium, det er den og kraftverkene som er med på å drifte kommunen vår.

Lyset fra verket. Lyden ser dere ikke men den er der og slik som dette ser penger ut på nattestid



tirsdag 22. mai 2012

Store Lillebroren min.

Jeg er heldig, veldig heldig. JEg har nemlig en helt super lillebror.
Ikke Simne, Bonden og Bror min som Akurust skrev om men bror min Jens Petter ble født, da var jeg 13 år. Så ett søsken forhold som å leke med hverandre å slikt det har vi aldri hatt.
Men det betyr ikke at jeg er mindre glad i han av den grunn. Og stolt det er jeg. Han har det siste året gått på Fudan Universitetet i Shanghai og idag er han ferdig. Idag ligger det bilder ute på Facebook. Jeg har lånt noen bilder der fra sida til en av de andre studentene, Nikoline Hambro Dybsand, Men jeg vil gratulere bror min med vel overstått eksamen

Glad i deg lillebror




mandag 21. mai 2012

Jeg en fibro mamma

Jeg er 36 år.
Jeg er gift.
Jeg er mamma.
Jeg er på jobb, som egentlig er arbeidstrening
Jeg ser frisk ut
Jeg er en fibro mamma

Ja jeg ser frisk ut, ja jeg orker masse, noen ganger. Nei jeg orker ikke alt. Selv om jeg ser frisk ut betyr ikke det at jeg er frisk hele tiden, bestandig.
 Noen ganger velger jeg å delta på noe for barna, men i dårlige perioder straffer det seg, til tider ganske hardt. Men det ser bare de der hjemme.

Det er tøft å møte samfunnets holdninger til Fibromyalgi, siden dette er en sekkediagnose, som mange ikke godtar. Men det tøffeste er når det går utover ungene, da strekker man seg litt lengre selv om den såkalte fibrotåka henger over en
Ting glemmes, man husker ikke alt man skulle å burde ha gjort..... Det også tar på en fibro mamma som sender avgårde barnet i barnehagen, og for sent husker at det er turdag å sekk og drikke ligger i gangen hjemme, samme dagen som man glemmer jobbnøklene hjemme, handlelista i bilen,glemmer å sette på poteter og få ferdig middagen alt i alt fordi man er så sliten å trøtt å knapt henger sammen.

Det tar på å ha en usynlig sykdom.....
Du ser ikke syk ut..... Nei tusen takk. Jeg vet det. Men sykdommen sitter liksom inne i kroppen da. Som jeg sier til barna, mamma har ett fibromonster som spiser litt på musklene mine.

Du må komme deg ut litt. Treffe andre folk så blir du bedre. Du har godt av å jobbe å tneke på annet.
Takk for omtanken. Jeg har tenkt tanken selv og de dagene jeg klarer er det godt det. Men andre dager kan jeg glemme alt når jeg har stelt meg for da er jeg så trøtt å sliten at jeg kan sovne i dusjen. energien er nok borte resten av den dagen. Å det lille som er blir prioritert til mann og barn.

Har du prøvd? Ja jeg har sikkert gjort det. Jeg velger nemlig ikke være syk. Jeg har prøvd det meste og tro meg. Det virker ikke så veldig. Det som virker best for min del er faktisk lavkarbo. Det gjør at jeg noen ganger klarer å være aktiv å gjøre ting. Ellers har jeg prøvd alt fra medisiner, psykiater, psykolog,trening, rehabitering, akupunktur, ja selv fjern helaing er prøvd. Det jeg er fått med fra alt dette er at jeg har ett papir svart på hvitt at jeg ikke er gal....

Alle disse tingene tar på men verst er det når barna sier, du orker jo aldri noe du.......

Da orker mamma litt ekstra, men dagen etter orker ikke mamma noe annet enn å ligge rett ut, frem til middag. Da er kansskje du den neste det går utover. Det er avtale med deg jeg må avlyse, eller ett møte jeg ikke fikser å gå på.


Men andre ganger er jeg veldig bra og mange ganger klarer jeg mer, da er jeg nemlig supermamma og barna blir møtt med rent hus, nybakt brød og masse kos og en kjekk mamma.
Heldigvis er det mange slike dager også..... Men ikke akkurat nå som kroppen og jeg krangler endel.
Men uansett det kunne vært verre.

søndag 20. mai 2012

Candy hos Loo-Loo digis

Loo-Loo digis har candy, hun lager utrolig flotte digistempler
Ta en titt i bloggen hennes HER eller på Facebook siden hennes Her

Her er ett eksempel på hennes digi stempler

Bygda vår

Dere som leste 17. mai innlegget, jeg trives her i Svelgen. For meg som byjente er det bare helt andre tradisjoner. Det blir omtrent som første gang man skal feire jul hos andre, hvor alt er egentlig helt feil, selv om man gjør mye av det samme.....

Før vi flyttet hit til Svelgen, var jeg litt i tvil om dette var noe for meg. Skikkelig byjente som jeg er, Espen var jo tross alt fra "landet". For sentrumsjenta meg er alt etter Rundtom landet. Husker godt da jeg var lita jente å skulle på Lindum, det var SÅÅÅÅÅÅÅÅ langt og midt i ingenting, forbi en drøss med gårder.... Hvertfall ett par stykker.
Jeg er vokst opp midt i bygryta, med Tollbugata på den ene sida og Bjørnson på andre sida. For dere som ikke er kjent, dette er noen av de mest traffikerte gatene i Drammen. Innfartsårer til byen.
Da jeg traff Espen bodde jeg på Bragernes, midt i Tomtegata med masse lastebil traffikk forbi oss hele døgnet. Nok en innfartsåre til sentrum....

Første gang jeg skulle til Svelgen var jeg gravid, med bekkenløsning. Etter ca en time i i bil strakk jeg en muskel i ryggen..... Lite visste jeg da at det skulle ta 7 timer til før vi var fremme....
Vi fant til slutt Svelgen Hotell. Det var ekstremt lite folk i bygda denne helga, det var nemlig starten på jakta. I tillegg stengte butikken kl 18 på fredag og kl 16 på lørdag.
Dere som tror Drammen er dødt..... Try to be in Svelgen kvart over fire en lørdag ettermiddag.....


Keipen med Risevatnet i forgrunn. Dette er utsikten fra soverommet vårt
Er det rart jeg var litt usikker på om dette var noe for meg som var oppvokst med eksos på brødskiva????
Status nå etter 5 år. Ja jeg har bodd her i bittelille Svelgen i 5  år pluss litt.....
Jeg stortrives. Tryggheten om barna blir "borte" alle vet hvem de er og enten ringer eller frakter de hjem. Skjer det noe vet alle det på godt og vondt.
Om det er ett eller annet får man alltid høre det fikser vi.... Bygda stiller opp å hjelper til om det trenges. Ett sted man passer på hverandre.
Skolen og barnehagen.... Jeg vet hva vi dro fra og jeg vet så absolutt hva vi har.... Ett flotte læringsmiljø som ser løsninger overalt. Jeg ahr to jenter som trives i hverdagen sin.
Vi har ei luft som er ren, hvit snø når det er snø. Vi har en stillhet som jeg ikke visste fantes. Jeg kan sitte ute å høre lyden av foss og fuglesang.... Eller jeg kan sitte inne litt redd med Dagmar som banker og vil inn....
Det er mange som bryr seg om oss, som passer på.
Jeg har opplevd å få pakker på posten uten å ha fått hentelappen, men de vet hvem jeg er så slipper jeg å ta en ekstra tur på butikken. 
Jeg har opplevd folk som passer på bikkja når han har stukket av, jeg opplever ett samhold som ikke finnes i byen.
Jeg har masse og ren natur og verden er bare ett tastetrykk unna og kalles for world wide web.... jepp det har funnet veien til bygda også....


Som om ikke det var nok så har jeg funnet flere gode venner, fått flere nye hobbyer og ikke minst, jeg har fått en ny "bror"

lørdag 19. mai 2012

Ny kokebok

For ei lita tid siden bestillte jeg meg ny kokebok. Strengt tatt er vel ikke det nødvendig..... Hele huset vårt renner over av bøker og kokebøker er en egen avdelig. Det renner over av kokebøker av alle slag;) Selvfølgelig er Schønberg Erken representert, middelhavsmat, pastaretter, sjokolade og konfekt, bakebok, lavkarbo, farmors egen håndskrevne, Espen fra skoletid. Kokebøker for barn, kokebøker på tur, med primus, til grill, ja til og med kokebok på dansk/grønlandsk har vi.
Så jeg så selvfølgelig nødvendigheten av enda en kokebok. Må ha det bare må ha det.... I tillegg til de 3 av Brimi, de 3 lavkarbokokebøkene, de med apsta og hele remsa..... Nødvendigheten for akkurat denne var stor.
Men jeg har jo ikke en slik en.... Oki, jeg har 3 kokebøker om lavkarbo fra før..... Men jeg har ikke akkurat denne da.... Dette er hverdagsretter, og nesten med bare ting i vanlig butikk. Sikkert så vanlig at jeg får de på coop også..... Om jeg er heldig.....
Men hvorfor akkurat denne da? Tja..... Lena Beatrice som er forfatteren har en super blogg om lavkarbo og jeg digger flere av oppskriftene hennes. Dere kan bare se selv HER .
Å om man bestiller rett fra henne får man en signert utgave med en personlig hilsen i.....
 

Hvem kan vel stå for det da. Det er viktig med signerte utgaver. Nesten mer viktig enn resten av boka. Jeg har digget bøker med personlig hilsen til MEG siden jeg fikk min første signerte bok... Eller fikk og fikk. Jeg måtte jo pent kjøpe den. Da var jeg 18 år (å nesten ukysset) gikk på folkehøyskole som hadde seminar med Vigids Hjorth, som nettopp hadde utgitt boka Død Sheriff.

Den fikk jeg signert. Med hilsen til bare MEG. Siden det har jeg likt Vigidis Hjorth og lest boka Død Sheriff flere ganger, den er liksom til meg da. Boka er egentlig ikke så veldig bra, men den er til MEG....

Men kokeboka ja. Lavkarbo til Hverdags. Den er mye bedre enn Død Sheriff. Ja det er jo ikke samme sjanger helt da. Det ene er en roman og den andre en kokebok)men de er til MEG.....)
Lena Beatrice sendte meg boka en mandag og dagen etter lå den i postkassa mi. Boka hadde en hilsen til MEG en lang hilsen på hele den ene siden(ja ikke over oppskriftene da... ) Dessuten hadde hun sendt den litt senere enn tenkt så snille snille Lena Beatrice hadde lagt med en liten hjemmelaget overraskelse. Helt super nydelig hjemmelaget lavkarbo krokan.....
 

 Boka hadde ikke bare hilsen og signatur, den hadde en liten gave også. Nå digger jeg Lena Beatrice enda mer enn Vigdis Hjorth ;)
Krokanen er forlengst borte den ble testet ut i hjemmelaget krokanis(lavkarbo), jeg har rukket å prøve flere av oppskriftene og denne blir lest og brukt masse. Enda bedre enn Død Sheriff.
Skal du kjøpe bare EN kokebok med lavkarbo..... LenaBeatrice sin!




Hvilke bøker liker du?






Legg gjerne igjen en liten kommentar

fredag 18. mai 2012

17. mai 2012

Så var årets nasjonaldag over.....
Må si jeg sitter igjen med ganske blanda følelser når det gjelder nasjonaldagen. Er det en dag jeg virkelig savner Drammen, så er det på en slik dag som igår......

Spente jenter er kalre for å reise på skuleplassen

I Svelgen starter toget kl 10 på skuleplassen, det er forsåvidt ganske likt som i Drammen. Masse forventningsfulle barn, skolekorps som spiller..... Men der slutter likhetene..... Det er ingen barn som får holde dagens tale, ingen kanoner som skyter salutt, å det som i år var en virkelig skuffelse var under nasjonalsangen.... Korpset spiller opp, men hva skjer? Ingen synger,å jeg mener INGEN..... Ikke barn ikke voksne ingen i det hele tatt. Da blir kontrasten stor til Drammen, da jeg gikk i tog, de fleste skoler fra kommunen er på Marienlyst, russen og mange tusen stemmer i nasjonalsangen. Det gir gåsehud, det gir klump i halsen det gir en følelse at vi er felles. Vi deler noe.
Mens iår i Svelgen, folk prater, barna prater å de som ikke prater kikker ned som om det var en begravelse man skulle i.... Nasjonalfølelsen, enhetsfølelsen, bortus vekkus.....




Barna gjorde seg kalre og vi gikk for å se toget komme forbi. Å for vår del, byfolk som vi er, speidere som vi er.... Blir litt betuttet over det totale kaos som kommer mot oss.....
I år var det veldig synd at øverigheta(les lensmann) var sykemeldt. Ingen i uniform fremst for å lede toget. Det er med på å gi en ekstra ramme rundt det, så Strandos, du var savnet iår. God bedring til deg.

Togen i Svlegen, uten øverighet, men med ymist anna bakerst

Med mange års erfaring som tog gjenger først med skolen, deretter som speider har jeg god erfaring i orden i rekkene. I speidertoget, amn bruker HELE gata, 3 i bredden, skolene gikk hvertfall 5 i bredden. Hvordan det er nå vet jeg ikke, men når jeg gikk var det ikke slinger i valsen nei. Orden i rekkene. Masse glade barn, masse flagg som blir vaiet, sang, hurrarop både fra de som ser på å de som går i toget.
Her kom toget i ei salig mølje iår, å nesten ingen som ser på. Hvem i all verden skal barna da rope hurra til, hvem i allverden skal de synge for????????
Vi prøvde så godt vi kunne der vi stod vi da.... Vi ropte hipp hipp hurra..... Å flere så på oss som vi var sprø, det var da vi etterhvert innså at begravelsesfølget kom fra skuleplassen ja.... Rett skal være rett.... Tre barn ropte hurra i klassen til Sigrid og læreren fra Oslo ropte hurra.....

Hipp hipp Hurra

Etter skolen kommer barnehagen med triste foreldre og helt til slutt kommer folk elles, men i all verden, hva skal folk elles eller ymist anna i barnetoget etter? De går jo alle i folketoget ett par timer etterpå alikevel.....
Som dere skjønner, noen savn har man i Svelgen. Noen ting er så ulikt hva man kjenner til som byjente. Men det som var merkbart var fraværet av glede, fraværet av nasjonalsangen, fraværet av hurrarop.....

Men for alldel, endel ting vil jeg heller ikke bytte bort. Tryggheten på ett lite sted. Når barnet ditt ikke finner deg igjen etter toget. Redselen i barnet er like stort uansett, MEN her vet barnet hvor du er antagelig. Alle vet hvem barnet ditt er og ber du om hjelp blir du fulgt eller noen ringer foreldrene dine. Selv om tårene kommer i det du innser at du er alene på banen...... Men du blir mer alene med 50 000 mennesker i byen rundt deg vil jeg tro.
Samholdet på samfunnshuset. Det å kunne gå dit etter toget, kjøpe is, kaffe, brus, kake og pølse. La barna løpe fritt rundt, la de handle selv, du vet hvem alle er....
Lekene på skoleplassen hvor alle hjelper alle, man trenger egentlig ikke følge med på barna.  Nå er latteren og gleden på plass hos barna mens de dukker ned i kakestykket, har munnen full av snop, brus og is.
Jeg savner ikke følelsen av å være en levende minibank med ett lite pengetrykkeri i bunadsveska. Jeg savner ikke ballongselgere, pølseselgere, isselgere, lakrisselgere, tivoli, kiosker, vaffelselgere, vårrullselgere, kebabsjapper, sveleselgere, selgere som selger selgere. På hvert gatehjørne er det neon som skal selge deg ett eller annet til ågerpris, fordi dette er barnas dag og pengene sitter løst i lommeboka denne dagen. Å jeg savner ikke de såre føttene etter å ha vandret gjennom hele byen og tilbake siden bilen står på den andre siden av byen.......
Så alt i alt...... 17. mai i by og land er så absolutt forskjellig på alle måter.... Men jeg må nok innse at barndommens 17. mai tilhører en svunnen tid for min del, og det viktige er at barna er fornøyde.













onsdag 16. mai 2012

Bunadskort

Jeg fikk for en kort tid siden bestilling på konfirmasjonskort. Det ble å prøve å tenke ut noe lurt da. Å jeg hadde etterhvert klare tanker i hodet mitt da jeg så ett kort laget av ei dame som i scrappeverden er kjent som Ruffa.
Ruffa hadde nemlig laget ett bunadskort. Dermed endret jeg alle mine planer.
Jeg to utgangspunkt i Sunnfjordbunaden(helt likt er det dog ikke blitt)

MEN her er det hvertfall.





Jeg har brukt
Hvit bazill
Grønn aspen bazill på vesten
blonden på skortekraven hadde jeg liggende
Båndet rund vesten er fra Sybutikken i Førde
Søljene er laget av rondell fra kuttut
Blomst fra panduro
Kjedet er fra panduro
Hektene er fra sybutikken i Førde

Innsiden er stanset ut med spellbinderdies og roser fra iamroses


Så håper jeg mottakeren blir fornøyd og konfirmanten får en fin dag.

Her er Sunnfjordbunaden
Bildet er hentet fra Husfliden.








Legg gjerne igjen en liten kommentar

tirsdag 15. mai 2012

Bak kamera

Jeg er ikke av de som stortrives foran kamera, føler at minplass er bak kamera.  Etter at jeg begynte å scrappe er kamera liksom blitt min følgesvenn nesten overalt.
Etter at jeg kjøpte speilrefleks er det blitt enda mere med. Ganske rart egentlig, siden det er atskillig mer upraktis og tar større plass. Men bildene kan egentlig ikke sammenlignes. Ett lite kompakt digital kamera er helt bra, men jeg ser store forskjeller på egne bilder. Etterhvert har intressen for foto blitt ganske stor og jeg ivrer etter å lære mer og mer og mer, å i noen tilfeller er jeg veldig fornæyd med bildene jeg tar.
Jeg prøver etter beste evne å ikke bruke auto knappen........

Siden jeg oftest står bak kamera blir man noen ganger litt oppfinnsom for å finne nye ideer også, å noen ganger bør man være med selv også.....
Jada jeg vet det er selvutløser på mitt kamera....men ......

Men se jeg er med jeg også......

I Røysjømarka i Drammen er hele familien åp tur og dette er jentene i familien vår.... Mamma, Sigrid og Signe.
I Barcelona tok jeg endel bilder av dører...... og meg selv.....



Hva tar du bilder av?





Legg gjerne igjen en søt kommentar

mandag 14. mai 2012

Skjønnhetsalong

Noen ganger eller ganske ofte for denne fibromammaen for tida er det ikke alltid at kreftene å overskuddet er helt på topp for å leke med eller aktivisere barna på kvelder og helger.
Når mamma ligger på sofaen, helt utslitt fordi hun har spist middag, eller enda verre, hengt opp ei maskin med klær.
Mammaen ligger der på sofaen, med verk i kroppen, øynene er slik at man egentlig ikke orger å åpne de engang, å barna gjerne vil tilbringe tid med mammen mens fibromonsteret sitter på mammas muskler og ledd og gnafser og spiser..... Ja hva kan man finne på da....
Noen ganger leser vi en bok sammen, for bøker det er en veldig fin ting å her i huset slukes de rått både før, under og etter middagen. Kort sagt hele døgnet.... Men var jo ikke det jeg skulle skrive om....
Noen ganger er det godt å la minstemor leke frisør, men det er blitt noen restriksjoner etterhvert. Særlig på bruk av hår stæsj. Javisst er det kult å bruke voks i håret, da får man til så masse kult sant.... Men visst er det ikke så veldig kult i etterkant for mamma som må vaske håret sitt.... Vet dere hvor mange ganger man egentlig må vaske håret for å få bort en halv boks med define hårvoks? ikke.... Jeg kan si at det er MINST 15 ganger på en kveld.
Du skjønner du har vasket masse når shampo flaska snart er tom å den eldste sier: Skal du vaske håret IGJEN?

Andre ganger er det best å bare ligge helt helt stille på sofane o minstejenta leker tjener. Da kommer pleddet helst i ull over verke kropp, vannglasset blir plassert på bordet og sminkesakene kommer frem. Mamma skal på skjønnhets salong. Å jommen blir det skjønnhet..... Du skjønner det blir ganske heftige saker når du kjenner du får øyeskygge nedover halsen og den største kommer inn å bare sier GOSH.... Erre mulig?????
Imnes fortsetter sminkøsen sin eminente rollelek og skravla går.... litt i overkant noen ganger..... Men vi får vært sammen, gjort noe og jeg føler jeg strekker til som mamma.....

Hva gjør dere med barna deres på en sliten dag?

Mamma og minstemor er ferdig i skjønnhetsalongen.....


Legg gjerne inn en søt liten kommentar

søndag 13. mai 2012

Empanadas

Jeg er fast leser av bloggen til Susanne Kaluza hun skriver masse flotte, inspirerende og tankevekkende innlegg. Jeg er også venn med henne på Facebook, da Susanne skulle begynne i 1. klasse ble jeg kjent med henne og den flotte familien hennes(Karoline, Freddy og Bente) Jeg var blitt valgt ut til å være fadder for Susanne på skolen. Men hvor kommer så empanadas inn i bildet?
For en kort tid siden etterlyste Susanne en oppskrift på empanadas på Facebook siden sin. Jeg ba henne dele om hun fant en, men jeg fant før henne.


I forrige uke lagde Whenche i TV2 empanadas etter oppskirft fra Alejandro Fuentes(?) Jeg bestemte meg for å teste det ut.

De ble kjempegode, skjønnhetsmessig kan jeg nok jobbe mer men det gjorde ikke noe for smaken. Jeg lagde noen med kun kjøttdeig og noen med kjøttdeig å kokt egg. Alle sammen gikk unna her i huset. Jentene var litt skeptisk, men de så ikke da jeg lagde de og vet fortsatt ikke at det var løkbiter i.
Da jeg sa jeg lagde empanadas kikket de litt skeptisk på meg, men når jeg endret det hele til, jamen det er jo bare pizza mmed deig rundt det hele.
Åja, da kan vi jo spise det var svaret de gav meg

Her er oppskriften
Deig:
10 dl hvetemel, ca
100 g margarin eller smør
4 dl lunket vann
1 ts salt


Smelt margarin eller smør i en gryte.
Ha mel, salt og margarin i en bolle og arbeid godt sammen.
Tilsett mer mel om nødvendig til passe deig.
Del opp deigen i 12-14 deler og kjevle hver til en rund leiv 1- 2 cm tykkelse og 18 cm i diameter.
Legg på kjøttfyll på den ene halvdelen, legg over egg, oliven og ev. rosiner.

Brett deigen som en halvmåne, pensle kantene med litt vann, klem sammen med fingertuppene eller en gaffel.
Legg empanadasene på et stekebrett og pensle med egg.
Stekes midt i varm stekeovn, 225 o grader i 20 -25 min.



Avkjøl på rist .

Fyll:
500 g kjøttdeig eller karbonadedeig
3-4 løk
3 ss olje
1 ts salt
1 ts tørket oregano eller 2-3 ss frisk hakket oregano
¼ ts cumin
grovmalt pepper
1 ss paprika
3 hardkokte egg
Litt finhakket chili

Finhakk løk og surr den blank i olje.
Tilsett i kjøttdeig/ karbonadedeig, røre stek den til en fast masse.
Tilsett alle krydderne og la blandingen surre i ca 15 min og la den deretter stå til avkjøling. 



































Legg gjerne igjen en liten kommentar



fredag 11. mai 2012

Sketchy Colors #116

For å komme litt mer igang med scrappinga mi, leter jeg litt etter utfordringer i diverse blogger, og hos Sketchy Colours fant jeg ei skisse jeg falt for.


 Resultatet mitt ble ett Lilla kort som kan brukes til alle anledninger







Jeg har brukt:

Lys lilla bazill som basis
Mønsterark med bokstaver er fra Melissa Frances
Mønsterark med biler er fra Søstrene Grene
Stempel er fra papirloftet
snor er fra papirloftet
blonden er en rest jeg hadde
Den store pynten er fra Kremmerhuset
Alle rosene er fra iamroses
Bilde hadde jeg liggende



Alle rosene er det blitt brukt stickles glue på






Legg gjerne igjen en liten kommentar

For å forstå meg og min sykdom bør du lese dette.



 De siste ukene har formen min vært ganske elendig og jeg har trengt masse masse hvile og søvn, jeg har hatt masse og store smerter i hele kroppen, så ille at jeg mange ganger i løpet av natten har våknet med  smerter i hele kroppen.
Heldigvis har jeg funnet ei slags selvhjelp gruppe og hun ene der har en flott blogg. FibroJonetta , det under har jeg hentet fra hennes blogg. Takk til masse og god informasjon til Fibrojonetta og dere andre på FM/ME sammen er vi sterkere.


Forklaring av Fibromyalgi (FM)
Fibromyalgi er en kompleks tilstand som er vanskelig å forstå, selv for noen mennesker med en medisinsk grad. Fordi det innebærer hjernen og nervesystemet, kan FM ha en innvirkning på nær sagt alle deler av kroppen.
Hvis du prøver å forstå denne tilstanden til noen du kjenner, kan det være utrolig forvirrende. Når mange mennesker ser en bisarr samling av varierende symptomer som ikke viser seg imedisinske tester, bestemmer de at FM må være et psykologisk problemEn rekke vitenskapelige bevis, beviser at det er en reell fysisk tilstand.
Leting gjennom at vitenskapelig forskning hjelper ikke de fleste av oss, dessverre. Uttrykk som om nevrotransmitter, feilregulering, nociceptors (En nociceptor er en sensorisk reseptor som reagerer på potensielt skadelige stimuli ved å sende nervesignaler til ryggmargen og hjernen.Denne prosessen, som kalles nociception , fører vanligvis oppfatningen av smerte .), cellulære enzymer og opiat banene er ikke akkurat lett å forstå.
Skal  prøve å hjelpe dere å forstå, og forholde seg til hva som skjer i kroppen til noen med FM, i ren form og uten medisinsk fagspråk.
  •  Forstå smerten i Fibromyalgi
Forestill deg at du planlegger en fest og forventer ca 20 gjester.Tre eller fire venner sier at de vil komme tidlig for å hjelpe deg .Men de kommer ikke, og i stedet for 20 gjester, får du 100. Du er overveldet.
Det er det som skjer med smertesignalene til de som har FM. Cellene sender altfor mange smertesignaler (party gjester), opptil fem ganger så mange som i en frisk person. Det kan få lett trykk eller kløe til å gi smerte.
Når disse smertesignalene når hjernen, blir de behandlet med noe som kalles serotonin. Mennesker med FM, har ikke nok serotonin (de vennene som ikke møter opp for å hjelpe), og forlater hjernen overveldet.
Det er derfor folk med FM har smerter i vev som ikke viser noen tegn på skade. Det er ikke forestilt smerte, det er feiltolket følelse av hjernen blir til svært reell smerte.
Andre stoffer i pasientens hjerne forsterker signaler - i hovedsak, “skrur opp volumet” av alt. Det kan omfatte lys, støy og lukt på toppen av smerte, og det kan overbelaste hjernen. Dette kan føre til forvirring, frykt, angst og panikkanfall.
Forstå Ups og Downs på Fibromyalgi
De fleste mennesker med en kronisk sykdom er alltid syke. Virkningene på kroppen av kreft, et virus eller en degenerativ sykdom er ganske konstant. Det er forståelig forvirrende å se noen med FM være ute av stand til å gjøre noe på mandag, men fullt i stand til det på onsdag.
Se på det på denne måten: Alles hormoner svinger, og selv ting som vekt og blodtrykk kan stige og falle i løpet av en dag, uke eller måned. Alle systemer og stoffer i kroppen fungerer på den måten, stigende og fallende i respons til ulike situasjoner.
Forskning viser definitivt at FM involverer unormale nivåer av flere hormoner og andre stoffer. Fordi disse tingene går alltid opp og ned, noen ganger er en eller flere stoffer i normalsonen og andre ganger ikke. Jo flere ting som er ut av sonen, jo verre vil de føle seg.
Forstå Stress & Fibromyalgi
Noen mennesker tror FM pasienter følelsesmessig ute av stand til å håndtere stress, fordi en stressende situasjon vil generelt gjøre symptomene verre.
Det som er viktig å forstå er at vi reagerer på stress både følelsesmessig og fysisk. En fysisk reaksjon,  inkluderer et rush av adrenalin og andre hormoner som hjelper på å sparke kroppen din inn i “overdrive” slik at du kan håndtere det som skjer.
Personer med FM har ikke nok av disse hormonene, som gjør stresset veldig hardt på kroppen sin og kan utløse symptomer.
Også når vi snakker om ”stress” mener man den emosjonelle typen, som kan komme fra din jobb, timeplan, eller personlig konflikt. Mange ting faktisk føre til fysisk stress, som for eksempel sykdom, mangel på søvn, ernæringsmessige mangler og skader. Fysisk stress kan ha samme virkning som emosjonelt stress.
 Forstå tretthet av Fibromyalgi
Tenk på en tid da du var ikke bare sliten, men egentlig utslitt. Kanskje du var oppe hele natten å studere til en prøve. Kanskje du var opp flere ganger for å mate en baby eller ta deg av et sykt barn. Kanskje var det influensa eller sår hals.
Tenk å bli utmattet sånn hele dagen mens du prøver å jobbe, ta vare på barna, vaske huset, lage middag, osv. For de fleste vil en eller to god natts søvn ta den følelsen bort.
Med FM, kommer søvnforstyrrelser som gjør en god natts søvn er en sjeldenhet. En person med FM kan ha alt fra en til alle de følgende søvnforstyrrelser:
  •  Insomnia (vanskeligheter med å få sove eller å sove)
  • Manglende evne til å nå eller holde i en dyp søvn
  • Søvnapné (puste forstyrrelser som kan vekke personen gjentatte ganger)
  • Restless legs syndrom (rykninger, krampetrekninger lemmer som gjør det vanskelig å sove)
  • Periodisk bevegelighet lidelse (rytmiske, ufrivillige muskelsammentrekninger som hindrer dyp søvn)
Fibromyalgi I et nøtteskall
Mange sykdommer involverer en del av kroppen, eller ett system. FM involverer hele kroppen og kaster alle slags ting ut av sammenheng. Som bisarr og forvirrende sykdom, med varierende symptomer, er de knyttet til svært reelle fysiske årsaker.
FM kan ta noen som er utdannet, ambisiøs, hardt arbeidende ogutrettelig, og rane dem av deres evne til å arbeide, rent hus, mosjon, tenke klart og stadig føler seg våken eller sunt.
Det er IKKE psykologisk ”utbrenthet” eller depresjon
Det er IKKE dovenskap
Det er IKKE sutring eller simulering

Det er resultatet av utbredt dysfunksjon i kroppen og hjernen somer vanskelig å forstå, vanskelig å behandle, og så langt, umulig å kurere.
Det vanskeligste for pasientene, er imidlertid å måtte leve med det. Å ha støtte og forståelse for mennesker i livet kan gjøre det mye enklere.
Kanskje du har lettere for å forstå?:)

torsdag 10. mai 2012

40 års kort

Da Espen fyllte 40 år måtte jeg jo lage kort til han.





Jeg har brukt:
Svart bazill
glimmer mist
dies fra marianne design
hjerte dies fra qk
stempel fra Kenny K

På hjertene har jeg tatt glitterstick i tillegg



Motivet er fraget med promarkere og jeg husker ikke helt fargekomboen

tirsdag 8. mai 2012

STOP24

Jeg er en buzzador, det betyr at man blir valgt ut til å teste endel ulike varer. Man skal teste varen noe selv først og deretter skal man levere ut vareprøver til folk man kjenner, samt snakke om produktet.
Jeg har denne gangen fått lov å prøve STOP 24
Prøv en antiperspirant som
effektivt stopper sjenerende svette
Påfør produktene på utsatte hudområder – gjenta hver kveld, og du vil oppnå full effekt etter 4–5 dager.

Funker dette da? Jepp jeg må si det gjør det. Jeg har testet de ut  i snart to uker og det er en ganske utrolig effekt på de. Vil anbefale alle å teste ut produktene. 
Vil du bli en buzzador gi meg en pip så får du en link av meg.



Rosa jentekort

Jeg har laget ett babykort, Rååååsa.....





Jeg har brukt:
Rosa bazill
Mønsterark fra pion (tror jeg)
stempel er fra Sugar nellie
teksten er fra north star
sommerfugl: Prima
charm:kuttut
roser:imroses
perler:prima

sommerfugl fra prima

 Stempelet er farget med promarkere.
Hud: Pastelping, outmeal og blush
brune detaljerBurntSienna-Cinnamon-Tan
Rosa: blossom og dusky rose

mandag 7. mai 2012

Smile

Jeg prøver å få scrappet litt når formen tillater det. Er ganske god sjelebot å krype ned i kjelleren, finne frem hobbytinga og når motivene jeg scrapper er slike bilder som dette, må man bare bli glad....

Her har jeg brukt årets barnehage foto. Det er samme bilde i farger og svart hvitt, men i ulike størrelser.
Jeg har brukt bazill kartong som jeg har sprayet med glimmermist.
Mønsterarket mitt er en rest jeg hadde liggende, men tror det kan være fra making memories.
Lykta er marianne dies. Den er stanset ut på hvitt ark som igjen er farget med promarker poppy
Sommerfuglene er stanset ut med Butterfly monarch fra Martha Stewart.

søndag 6. mai 2012

;Liten oppdatering.

Skjønner det er lenge siden man har vært på bloggen når man ikke kjenner igjen sidene etter man har logget på.
Vel, den siste tiden har ikke blogging blitt superprioritert her hos meg, litt bloggtørke kan man vel si det er. Å når formen tilsier legg deg å sov du ja da blir det slik da..... Ikke bloggen som kommer først når energien skal fordeles i pitte pitte små bunker.

Det skjer jo ting her da..... jeg har fått scrappet litt, jeg har vært på tur til Barcelona og tatt masse bilder, det har vært 40 årsbursdag for husets herre, og verdens beste mann.

Vi har lenge snakket om å kjøpe oss en kaffemaskin, øverst på lista har det stått en maskin som maler bønner og lager vanlig norsk kaffe, samt man kan stille på espresso og med steamfunksjon i tillgg, MEN da må man ha litt mer penger til overs enn det vi hadde tenkt å bruke penger på akkurat nå.
Det fine er jo at nå for tida er det jo så in med disse kapselmaskinene.
Hva er vel bedre å se på disse til bursdagsbarnet. Det kalles hjelp til selvhjelp vil jeg si. Jeg ønsker meg det, dermed kan jeg kjøpe det til husbond og dra nytte av masse god drikke selv.

Men det å finne rett maskin er ikke bare lett..... Man drukner jo i markedet der ute.... Tenke tenk tenk.... å det kan bli slitsomt å tenke så masse. Men jeg kom da frem til:
Trinn 1: Hva selger de på vårt lokale handelslag, COOP nær.....
oki, de selger kapsler til SENSEO og TASSIMO
Da blir det en av disse..... Plutselig er man tom for kapsler og noen dager i posten da kan være surt. Lettere å kjøpe ei pakke på COOP før kl 18 da.....

Trinn 2: Sjekk ut de ulike maskinene,tilbehør og pris......
Senseo: Kaffe og kakao, grei pris, og grei pris på kapsler
Tassimo: kaffe i ørten varianter, espresso, cappucino, caffe macchiato, te, ørten varme sjokoladetyper, litt dyrere maskin og litt dyrere kapsler.....
Valget falt på denne
Til vanlig kaffe har vi fortsatt kaffetrakter, men alle de andre tingene da...... Så nå har vi enda en ny duppedings på kjøkkenet.....

Siden vi har vært i Barcelona vil det plutselig komme noen bilder derfra også