Sider

lørdag 14. september 2013

Ernst Mensen

Ernst Mensen ja... En mann jeg aldri hadde hørt om før Linda Eide hadde han som tema på Norske attraksjoner.

Linda Eide om Ernst Mensen, bildet er fra Sogn Avis
Ernst Mensen var fra Fresvik i Leikanger, han ble født der i 1795 og døde i 1843 i Egypt. Men hva er det med en mann som levde på denne tiden, hvorfor huskes han fremdeles? Han regnes som tidenes største langdistanseløåer og Norges første profesjonelle idrettsutøver.
Ernst ble kjent i verden som løperkongen og det er skrevet flere bøker om han.

Nrk.no fylkesleksikon skriver "

Paris-Moskva på to veker?

Den mest kjend historia om Mensen Ernst er at han i 1832 skal ha sprunge frå Paris til Moskva på 15 dagar. Dette er ein distanse på 2500 kilometer. Dette tilsvarar 170 kilometer pr. dag gjennom land der det rådde krig og ufred. Seinare vurderingar viser difor at ein slik prestasjon berre var oppspinn. Men Mensen Ernst vann likevel 3800 franc i eit veddemål kring prestasjonen."

Ernst Mensen, bildet er fra Wikipedia


Det står det respekt av.

En annen det står respekt av er Terje Lyngstad, direktør for Sogn Og Fjordane Teater (SOFT) vår tids Ernst Mensen. Han er ivrig langdisanseløper, og dette kan kombineres på mange plan.
Fylket vårt, Sogn Og Fjordane er 250 år iår. Det skal feires på Leikanger.
SOFT har denne sesongen urpremiere på stykket Lparkongen, ett stykke om Ernst Mensen, soft skriver på egen side om stykket.
"Dette er den fantastiske historia om Mensen Ernst (1795-1843). Han var ein norsk sjømann og vandrar frå Fresvik i Sogn og Norges første profesjonelle idrettsutøvar. I 1819 sprang han sitt første lange løp, frå London til Portsmouth. Distansen var 116 km og han heldt ein gjennomsnittsfart på 13 km/t. Dette var opptakta til ei rekkje oppsiktsvekkande prestasjonar. Ein av dei mest kjende er Paris – Moskva, ein distanse han la bak seg på 14 dagar. I dette stykket blir vi med Mensen Ernst kring i verda der han mellom anna deltek i alt frå veddeløp til å vere postbod for hertugar. Han møter kongelege, journalistar, politimenn og ei rekkje andre på si ferd.

Mensen Ernst - løpekongen frå Sogn er SoFt sitt bidrag til 250 års jubileet til Sogn og Fjordane fylke. Stykket skal spele i Den kulturelle skulesekken på dagtid og blir vist for andre i opne framsyningar på kveldstid.
På turne i Sogn og Fjordane 28. september - 26. oktober."


Med en løpeglad teaterdirektør, fylkesjubileum og nytt stykke, hva kan man gjøre for å promotere dette? Jo vi løper selvfølgelig. Fredag morgen startet Terje Lyngstad på fylkesgrensa ved Møre og Romsdal, han skal løpe i 7 dager og ende i Leikanger. 
10 maraton på 7 dager, det er bare å bøye seg i støvet.
Idag løp han gjennom vår kommune og vi passerte denne mannen i formiddag på Ytrehus.

Vi kom kjørende og ante fred og ingen fare. Det regnet som det så ofte gjør på disse kanter og der foran oss var det en som løp. Kjære fred å gale folk er sa vi, der vi satt trygt og godt og tørt i bilen vår....  Men i alleste dager se på det der ser ut som fjær jo, på RYGGEN..... Da kom jeg på å det er Ernst Mensen , eller vel han som skal løpe som han. Påfugl drakt og påfuglfjær på ryggen, visstnok som Ernst himself. 
Jeg er vel litt over gjennomsnittet intressert i foto, så blien måtte ta en liten stopp og påfuglmannen måtte foreviges( vi tutet da vi kjørte forbi først da) mannen fikk med seg lykkeønskninger på veien.
Å på vei hjem fra Førde, rett før avkjøringen til Eikefjord, der kom det ett større følge løpende, og aller først løp en mann med påfuglfjær. (bare ca 5 mil eller så) Vi tutet nok en gang og vinket til Ernst Mensen og følge hans.
Terje Lyngstad har sagt folk gjerne må løpe sammen med han i løpet av turen. Vil du det? se HER for runden hans.
Eller Facebooksiden til SOFT

Jeg ønsker Ernst Mensen/Terje Lyngstad lykke til med løpingen sin den kommende uken, og jeg vet at jeg fikk lyst å se dette stykket.


Ytrehus kl 10.50 Terje Lyngstad, bildet er tatt av undertegnede

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar