Sider

mandag 25. april 2011

Kokegrop

1.påskedag ble det heller ikke gjort noe særlig annet enn rydding inne. Vi skulle ha gjester på ettermiddagen og noe som hører med til påsken er vel lammelår for mange av oss. I år ville mannen i huset ta frem steinaldermannen i seg å lage dette i kokegrop. Dermed var det kalrt da, far og barn fant stein, gravde hull i jorda.

Nå har det seg slik at vi bor ikke akkurat på en stor flat fin åker, så ganske raskt støtte de på mor Norge dernede. Dermed ble ikke gropa like dyp som den burde, men det gjorde slettes ingenting. Bålet ble fyrt opp

og steiner ble lagt i bålet mens jeg stop på kjøkkenet å lagde istand låret. Hvitløk og rosmarin må til. Deretter ble det lagt i folie med litt olje. Helt tilslutt ble det pakket inn i avispapir. Ikke en dag uten VG er det ikke så de sier. VG kan brukes til så mangt.
Tilslutt ble de varme steinene lagt ned i gropa,

låret oppå

og mere steiner rundt.

Steinene var da så varme at de sprakk. Helt til slutt ble alt dekket med jord. Nå var det bare å vente siden dette skulle ligge en fire timers tid. Da det kom en liten regnskur ble gropa dekket til med en gammel postsekk som husetes herre hadde fra ett eller annet sted.


Etter 4 timer var låret ferdig og det kunne graves opp, da var det så varmt at det kom røyk fra jorda, men låret var ferdig og smakte helt supert.


I løpet av den tiden som lammet lå i gropa fikk jeg tid til å potte om noen planter som så sårt trengte ny jord. Jentene fikk noen planter som ble skilt fra morplanta, og ikke minst, vi sådde rødbeter, gresskar og solsikker. Dette ble behørig satt inn i drivhuset og har nå selskap av to paprikaplanter, olivenbusk, avocadotre(begynnende hvertfall) og resten av rosmarin busken. Neste veke går nok turen til plantasjen for å handle mere å så, evt noen ferdige planter......
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar