Sider

onsdag 25. februar 2015

Lilla hodeskallesjal

Jeg hekler først og fremst til barna og familien, men innimellom kommer det bestillinger.
Jeg har nettopp gjort ferdig en bestilling på hodeskalle sjal.

Ikke lett å ta blde av ett sjal, men gjort ett forsøk.


Hun som bestillte det ønsket seg lilla bomull, så nå er det straks ett sjal på vei til Tønsberg.
Dette er artig sjal å hekle, å nå trenger jeg nesten ikke oppskrift på det heller.

Detalj av hodeskalle
Oppskriften har jeg fra en svensk blogg, Kungen og Majkis.

Ønsker du ett slikt sjal, ikke nøl med å ta kontakt

Dette sjalet er ca 185 cm bredt og ca 88 cm høyt





onsdag 18. februar 2015

Lipikar familie

Det sies at uhell i spill gir hell i kjærlighet, å der er jeg.

Sjelden eller aldri jeg vinner, men har hatt veldig hell i kjærlighet, han jeg deler postkasse med står brask og bram ved siden av som super støtte og har gjort det i 20 år......



Uansett dårlig vinnerlykke hindrer meg ikke å delta i ulike trekninger, men ofte slår fibro tåka til slik at jeg kan glemme jeg har deltatt.

Fredag kom det pakke i posten, jeg klarte ikke å skjønne hva dette var for noe. Ikke på tørre møkka.... ikke hadde jeg bestillt noe, ikke ventet jeg noe....
Lotion vi skal bruke og som er spesial laget for meget tørr og irritert hud

Trenger vel ikke si jeg var ganske rask til å komme meg til posten for å hente pakka.
Stor spenning da jeg åpnet, og stor ble overraskelsen.
Flere "pumpekanner" med såpe og lotion skranglet rundt inni pakken, hmmmm...... hvem mener vi trenger å vaske oss mer var det første som slo meg, men plutselig så jeg det, ett ark fulgt med.....

Da husket jeg..... for en laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaang stund siden hadde jeg sendt søknad om å bli en lipikar familie, 100 familier blir valgt ut, å gjett hva, vi var blant disse hundre.
 Har du ikke hørt om lipikar familie, det hadde ikke jeg heller....

"
Lider ditt barn av atopi? Da vet du hvordan denne tilstanden påvirker hele familien … Anfall av kløe, eksemutbrudd og hudpleie utgjør en stor del av familiehverdagen.
I 25 år har La Roche-Posay engasjert seg aktivt i utviklingen av LIPIKAR-sortimentet for å hjelpe personer med atopisk hud. Med hjelp fra hudleger støtter La Roche-Posay familier og hjelper dem med å bryte den onde atopisirkelen."

Dusj gele utviklet til å være god for meget tørr og sensitiv hud


Slik står det på siden til La Roche-Posay.
Jeg skrev om hva som funker for oss akkurat nå i DETTE innlegget. Dette var vårt første møte med produkter fra La Roche-Posay, men ikke siste.
Vi er nå trukket ut å skal bruke disse produktene på oss og barna, La Roche-Posay sender oss ett års forbruk, og vi er med i forum og egen side hvor vi deler erfaringer.

Foreløpig er vi veldig fornøyd med produktene, vet de virker på forhånd og er glad for å ha blitt valgt ut til å bruke produkter fra La Roche-Posay










tirsdag 17. februar 2015

Den sumaren eg lærte å steke lefser

Det hersker litt uenighet i heimen når gamle dager var, jeg mener gamle dager var da mine besteforeldre var unge( og tidligere enn det) mens mine barn mener gamle dager var da jeg var ung.....
Derfor i gamle dager, da jeg var ung, sånn en stund etter at verden ble i farger og ikke i svart hvitt, jobbet jeg som guide på Drammens Museum, jeg var så heldig å få jobb ganske tilfeldig, min bedre halvdel som jeg da var ganske fersk i forhold med, fikk telefon fra guideansvarlig. Dette var en lørdag morgen, eh du, hun kjæresten din hun vil ikke jobbe som guide vel? Idag sammen med deg.

Som sagt så gjort, dermed var jeg innrulert, jeg jobbet som eneste jente sammen med to erfarne mannlige guider så min jobb den første helgen bestod av å steke vafler.
Senere skulle det bli mange vafler på cven.
Jeg var så heldig å få lov å jobbe ved de fleste av museets avdelinger i mange år.

Den sumaren eg fylte 20..... (i gamle dager) var min første sommer som guide, den første av mange somre faktisk. Da jobbet jeg på friluftsmuseet i Drammen.
Skustad landhandel, den grå døren til høyre var handelsmannen sitt domene, mens jeg brukte en sommer bak den grå døren til venstre å stekte sveler. Bildet er fra Drammens museum

Det ble ikke mange guiderunder den sommeren, faktisk ingen tror jeg. I hine hårde dager gjaldt kjønnsrolle mønsteret og det levde i beste velgående.
Min kjære jobbet som handelsmann og solgte drops, is, kaffe, leker, brus vafler og lefser.
Jeg som quinde sto i rommet ved siden av i baksterommet, der stekte jeg vafler( som ble solgt av handelsmannen) kokte kaffe( som ble solgt av handelsmannen) på vedovn og jeg lærte å bake og steke lefser( som ble solgt av handelsmannen) iført ullstakk, linskjorte og bomullsvest stekte jeg lefser på baksteoven.
Ved en lignende ovn som dette tilbrakte jeg ett par somre. Bildet er fra museumsformidling

Jeg fikk opplæring en lørdag og søndag var jeg på egenhånd, den sommeren jeg skjønte jeg var glad jeg ikke levde i gamle dager, den sommeren det var så varmt.

Senere bakte jeg hardangerlefse hjemme og stekte i tørr stekepanne, det går også an. Selv etter min karriere som guide tok slutt ( etter 8-10 år) fortsatte jeg å steke lefser.
Stakken ble byttet ut mot våre moderne klær og familie livet innhentet meg, det ble mindre tid for lefser, og det tok tid.
Men så fikk jeg takke av mamma for noen år siden, ein slik gild elektrisk ei.
Hvordan skulle denne virke, tja, jeg hadde jo stekt flere lefser samtidig før, men da på vedovn, der er det enten varmt eller glohett.
Jeg skal innrømme at det ikke er ofte jeg lager lefser egentlig, takka har blitt brukt til sveler, men nå i helgen blåste jeg støv av den gamle oppskriften, fant frem takka og måtte låne kefir på bygda.
Menlefser ble det, og lefsene forsvant, gamle kunster var ikke gklemt.
For en forandring, steke mange lefser på elektrisk takke, i helt vanlige klær, ikke noen diger stakk som danset rundt føttene, ikke noe vest og skjorte med søljer som ringlet og blinket.
Helt vanlige klær......
Det blir nok laget flere lefser her hos oss.

Vil du prøve museale lefser? Jeg fikk med oppskriften da jeg begnte, og den ble med da jeg sluttet, tror nok museet ikke lager lefser lengre... de har knapt åpent på friluftsmuseet, desverre.

Hardangerlefse

2 egg
150 gram sukker
125 gram smeltet smør
1/2 liter kefir
3 ts natron
ca 17 dl hvetemel

Rør sammen egg, sukker og smør.
Tilsett melk og natron, "spe" med mel. Deigen skal gå an å jobbes med uten å klisse seg fast på hendene.
Ta opp passe store biter( da jeg spurte hva en passe stor var, fikk jeg høre, tennisballstørrelse)
Kjevle ut til rund kake, stekes på takke( eller stekepanne) Sterk varme(max på takka) når det kommer bobler på oversiden er det på tide å snu lefsen.

Håper det smaker.
Vi serverte lefsene med rømme å syltetøy eller brunost.
Hjemme lager jeg ofte en blanding med smør, sukker og kanel.... Neste gang tror jeg at jeg vil teste ut med Gombe.


Ferdig påsmurt klare til å nytes





mandag 16. februar 2015

Hva er Fastelaven mamma?

I går var det fastelavensøndag, vi hadde på forhånd kjøpt fastelavenris, bolledeigen var klar til å trilles og stekes.

Jeg sitter ved frokost bordet og aner fred og ingen fare, dagens mytekalender er lest, barna er mette, da kommer det.
Da slår vitebegjærligheten til husetes søte små meg rett ned i bakken.
Mamma, hvorfor fierier vi fastelaven, hva er det, hvorfor skal vi ha boller med krem?
Jeg svelger dypt, samler sammen haken, dytter den på plass å stotrer.....litt....på tide å hente seg inn, redde min ære og glatte over alt sammen.....
Eh..... kanskje vi bare skal rydde av bordet nå, jeg må brette sammen klær, henge de ut....
Nok en gang får jeg ett kraftig slag midt i fleisen av de søte små....
Vet du ikke mamma?
eh....nei..... bruk google da....



Til lunsjen visste jeg svaret

Fastelaven betyr egentlig kvelden før fasten, den begynte onsdag i 7. uke før påske og varte til påskaften, søndag og mandag spiste man fet kost og tirsdag hvit mat som leke og mel mat, dette ble på ett tidspunkt til boller med krem.


Fastelaven vil alltid falle på 49 dager før påske, ikke medregent søndager, man har i vår tid mikset sammen hedenske skikker, romersk katolske skikker og nyere skikker.
Det er ofte karneval forbundet med faste.

Fastelavensriset stammer fra en hedens skikk knyttet til vårfesten, Kvinner, dyr og trær skulle vekkes til fruktbarhet ved slag av livskvisten, derfor ble fastelavnsriset opprinnelig bare brukt på unge, gifte kvinner som ennå ikke hadde fått barn. Ved ploggangen skulle jorden vekkes til fornyet liv;

 Nå vet jeg svaret og kunne opplyse mine søte små om hva fastelaven er og hvorfor vi markerer det

søndag 15. februar 2015

Lyngfarget englemaske sjal

Jeg har alltid minst ett heklearbeid jeg jobber med.
Nå har jeg nettopp blitt ferdig med ett sjal i englemasker, kjærlighetsknuter, salomons knot(på engelsk) kjært barn har mange navn.



Dette sjalet har jeg heklet på bestilling, det ble ganske stort, det er ca 160 cm fra spiss til spiss og va 85 cm i høyden, dette er ett sjal som er ganske strekkbart også.



Sjalet er heklet i DROPS brushed alpaca silk, drops skriver om dette garnet på egne sider



"Et lekkert garn i en eksklusiv blanding av myk, børstet alpakka og subtilt skinnende silke!

Silkemyke DROPS Alpaca Silk har et sofistikert fargespekter som sprenner fra bløte beige- og gråtoner, til lekre rød- og lillatoner. Garnets svevende lette og overraskende varme egenskaper gjør at det passer godt både til mindre og større plagg. På større pinner kan du få et flott resultat på kort tid. DROPS Alpaca Silk kan gjerne brukes som et effektgarn sammen med andre kvaliteter for et nydelig, mykt resultat!

Made in Peru"

Det er ett luftig sjal som varmer godt og tar seg lekkert ut, jeg har heklet endel av disse og går aldri lei.
Disse hekler jeg på bestilling i akkurat den fargen du ønsker, ta kontakt om du ønsker deg ett slikt sjal.




Ønsker du ett slikt sjal så kan jeg hekle til deg. Ta kontakt så blir vi enige.

onsdag 11. februar 2015

Sjal med garn fra Danmarks skjulte perle

Vi har veldig gode venner som bor i fantastiske Dalby på Fyn, ikke langt unna Kerteminde.
Mange nordmenn har ikke hørt om eller vært her, når vi ankommer Hirtshals kjører vi i norsk kø en god stund, når vi nærmer oss Randers Regnskov tynnes det ut, når vi har passert avkjøring til Legoland og Randers er det en og annen norsk bil på veien, men vi føler vi er i Danmark.


To hesper vakkert garn ble til ett sjal jeg er veldig fornøyd med.

Når vi ankommer vakre Fyn er vi nordmenn i Danmark og føler virkelig vi er i Danmark her er det langt mellom norske turister, noe som gjør at vi koser oss ekstra.
På Fyn har vi ett levende leksikon som forteller oss hele tiden nytt om historiske Danmark, ting som ligger laaaangt utenfor historiepensum til den norske skolen.
Det har blitt tradisjon for oss å besøke Trollehøj annet hvert år. Hans Peder tar oss stadig med til nye steder, og tipser oss om mange flotte steder.
Lokal kunsthåndverk er gull verdt

Steder det er enda færre nordmenn enn på Fyn. Sommeren 2011 fortalte vi at vi skulle til Falster, da var Hans Peder straks på pletten og delte villig sin kunnskap om både Falster og Lolland, vi måtte ta en stopp i Lolland, vi måtte ta en stopp i Bandholm å besøke Hvedemagasinet der.

Hvedemagasinet i Bandholm, bildet er hentet fra google bildesøk

Hvem sier nei til god lokalkunnskap, og hvem hører ikke på de som er eldre( ja bortsett fra tenåringer da....) Vi vet bedre enn å overhøre gode råd.
Vi fant Bandholm, jeg kunne sagt vi kom, vi så vi dro, men det stemmer ikke helt......
Vi kom, vi så, vi ble forelsket i Bandholm.
To år etter var vi tilbake, fikk råd om hvor det var lurt å overnatte(å vi fulgte rådene nok engang, med stort hell denne gangen også).
Ingen nordmenn i sikte, vi kjøpte oss is med guff og sjokoladebolle og alt en god dansk is har.
Etter ansiktvask som var nødvendig, entret vi vår store kjærlighet i Bandholm, det var ett annet par der i tillegg til oss.
Barna kikket og lurte og fant ting de ønsket seg, plutselig er de i ivrig samtale med det andre paret, som var fra akkurat, Norge.
Hvedemagasinet er en skatt, her selges det brukskunst, garn, quilteprodukter, dukker, treleker, trepenner, garn etc etc.
I andre etasje er det utstillt lekkert håndverk.
Bildet har jeg lånt fra www.visitlolland-falster.dk

Det fungerer som ett kulturhus og er åpent for besøkende fra juni til august, da er det ulike aktiviteter som dekker kunst, musikk og underholding i første etasje.
I 2 og 3 etasje er det utsilling av kunst og kunsthåndverk av god kvalitet.
Siste gang falt jeg for ett håndspunnet garn, Det ble med to hesper hjem, begge på 100 gram, dette skulle bli noe til meg selv.
Nå i vinter fant jeg endelig to oppskrifter å koble sammen og ett sjal ble født.
Oppskriften til selve sjalet fant jeg hos Marion i det store hvite huset, blondekanten er fra en oppskrift jeg kjøpte HER
Omtrent 160 gram, nesten to hele hesper gikk med til dette sjalet

Selvfølgelig måtte det bli sjal, jeg har nemlig begge gangene i Hvedemagasinet kjøpt lekre sjalnåler, til en rimelig pris og vakkert håndverk.

Mine to sjalnåler kjøpt på Hvedemagasinet, nydelig utført

Vil du lese mer om Hvedemagasinet, kan du besøke hjemmesiden deres HER
Jeg vil absolutt anbefale en tur til Lolland og Falster, du vil oppleve ett helt annet Danmark, stopp må påberegnes i Bandholm.

Tusen takk til Vera og Hans Peder som huser oss, tar oss med der ingen skulle tru..... Takk for god mat, gode råd og god latter, vi ser frem til å besøke dere igjen.

 


Vakker struktur i treverket på disse flotte nålene





tirsdag 10. februar 2015

Blogglotteri hos Bundingen

Bundingen er en blogg jeg ofte er innom, her trylles det frem det ene vakre strikkeplagget etter det andre.
Nå er det lotteri hos denne flinke bloggeren, og du kan også være med.
Vinneren kan få ett lekkert par med pulsvanter.


Vil du delta? Ta en titt hos Bundingen

mandag 9. februar 2015

Sola er tilbake på huset

Her i Villevesten er været like stabilt som Nsb er kjent for å være punktlige.I løpet av en dag kan vi ha sol, regn, sludd, hagl og snø.
Skikkelig påskesteming for ei uke siden, og sola er tilbake
Kjøttmeisen vet hvor det finnes mat i snøen

Like sikkert er det om det kommer snør så blir den sjelden liggende lenge av gangen.
Forrige helg var det snø, sol og skikkelig påskesteming, denne helgen var Ole på besøk hele lørdagen, vi kjente ikke kreftene has slik de gjorde i nord, men mye vind og vått var det.
Grått og skyer er ikke uvanlig her
Vi bor egentlig midt i en reklame brosyre for Norge, høye fjell og fjorder omgir oss omtrent overalt. Nedbørsmengder blir merkelig nok aldri nevnt i disse reklamene, ei heller at sola er borte fra området i ett par månder, vi har ikke mørketid, men sola kommer bare ikke helt over fjelltoppene.
Skyene kan ligge tungt innover fjorden

Sola forsvinner i midten av desember fra huset vårt og kommer ikke tilbake før 3. februar.
4. februar er sola tilbake, også på terrassen

Noen år merker vi det ikke da vi regner bort i denne perioden, men iår, ja da var sola såvidt innom 3. februar, men 4. februar var den her.
Selvportrett


Jippi og endelig ja selv i hagen var den her. Når vi har så mye vær som det vi har, blir vi veldig opptatt av det også, i tillegg vet vi å nyte gode dager, vi vet aldri når neste gang blir.

Eneste vi vet er at når sola bikker fjell kanten i februar, ja da går det mot vår og lysere tider.

Idag er det grått igjen å all snøen er borte












tirsdag 3. februar 2015

Klar for VM i nytt heklet pannebånd

Det sikreste tegnet på vinter er at det har snødd masse de siste dagene, ett like sikkert tegn er at ski vm er rett rundt hjørnet.
Jeg har lenge hatt lyst å hekle lue eller pannebånd i de norske fargene.
I bloggen tusenideer fikk jeg se ett bilde og oppskrift. Hvorfor ikke tenkte jeg, men først litt om tusen ideer. Det er en side med inspirasjon med håndarbeid, de skriver selv:


" En hobby- og håndarbeidsblogg, drevet av Egmont Publishing. Her finner du i tillegg til innlegg fra redaksjonen også bidrag fra bloggere, og personer med spesialkompetanse innenfor ulike emner som sorterer under dette området."

Jeg lette frem garn i omtrent riktige farger, det er blåfargen jeg selv mener er litt for lys, men ikke lysere enn at det går helt fint.
Alt garnet jeg har brukt var uten magebånd, men jeg mener det røde og blå er sandnes garn. Det hvite er fabel fra drops design.
Jeg heklet med dobbel tråd, og for engang skyld holdt jeg meg til oppskriften.
Det ble ett bredt pannebånd og falt i smak hos eldste her i huset. Såpass at jeg må ut å se etter mer garn.


Ønsker du ett slikt pannebånd? Til VM? Til Skisprint? Jeg kan hekle på bestilling.