Sider

tirsdag 17. februar 2015

Den sumaren eg lærte å steke lefser

Det hersker litt uenighet i heimen når gamle dager var, jeg mener gamle dager var da mine besteforeldre var unge( og tidligere enn det) mens mine barn mener gamle dager var da jeg var ung.....
Derfor i gamle dager, da jeg var ung, sånn en stund etter at verden ble i farger og ikke i svart hvitt, jobbet jeg som guide på Drammens Museum, jeg var så heldig å få jobb ganske tilfeldig, min bedre halvdel som jeg da var ganske fersk i forhold med, fikk telefon fra guideansvarlig. Dette var en lørdag morgen, eh du, hun kjæresten din hun vil ikke jobbe som guide vel? Idag sammen med deg.

Som sagt så gjort, dermed var jeg innrulert, jeg jobbet som eneste jente sammen med to erfarne mannlige guider så min jobb den første helgen bestod av å steke vafler.
Senere skulle det bli mange vafler på cven.
Jeg var så heldig å få lov å jobbe ved de fleste av museets avdelinger i mange år.

Den sumaren eg fylte 20..... (i gamle dager) var min første sommer som guide, den første av mange somre faktisk. Da jobbet jeg på friluftsmuseet i Drammen.
Skustad landhandel, den grå døren til høyre var handelsmannen sitt domene, mens jeg brukte en sommer bak den grå døren til venstre å stekte sveler. Bildet er fra Drammens museum

Det ble ikke mange guiderunder den sommeren, faktisk ingen tror jeg. I hine hårde dager gjaldt kjønnsrolle mønsteret og det levde i beste velgående.
Min kjære jobbet som handelsmann og solgte drops, is, kaffe, leker, brus vafler og lefser.
Jeg som quinde sto i rommet ved siden av i baksterommet, der stekte jeg vafler( som ble solgt av handelsmannen) kokte kaffe( som ble solgt av handelsmannen) på vedovn og jeg lærte å bake og steke lefser( som ble solgt av handelsmannen) iført ullstakk, linskjorte og bomullsvest stekte jeg lefser på baksteoven.
Ved en lignende ovn som dette tilbrakte jeg ett par somre. Bildet er fra museumsformidling

Jeg fikk opplæring en lørdag og søndag var jeg på egenhånd, den sommeren jeg skjønte jeg var glad jeg ikke levde i gamle dager, den sommeren det var så varmt.

Senere bakte jeg hardangerlefse hjemme og stekte i tørr stekepanne, det går også an. Selv etter min karriere som guide tok slutt ( etter 8-10 år) fortsatte jeg å steke lefser.
Stakken ble byttet ut mot våre moderne klær og familie livet innhentet meg, det ble mindre tid for lefser, og det tok tid.
Men så fikk jeg takke av mamma for noen år siden, ein slik gild elektrisk ei.
Hvordan skulle denne virke, tja, jeg hadde jo stekt flere lefser samtidig før, men da på vedovn, der er det enten varmt eller glohett.
Jeg skal innrømme at det ikke er ofte jeg lager lefser egentlig, takka har blitt brukt til sveler, men nå i helgen blåste jeg støv av den gamle oppskriften, fant frem takka og måtte låne kefir på bygda.
Menlefser ble det, og lefsene forsvant, gamle kunster var ikke gklemt.
For en forandring, steke mange lefser på elektrisk takke, i helt vanlige klær, ikke noen diger stakk som danset rundt føttene, ikke noe vest og skjorte med søljer som ringlet og blinket.
Helt vanlige klær......
Det blir nok laget flere lefser her hos oss.

Vil du prøve museale lefser? Jeg fikk med oppskriften da jeg begnte, og den ble med da jeg sluttet, tror nok museet ikke lager lefser lengre... de har knapt åpent på friluftsmuseet, desverre.

Hardangerlefse

2 egg
150 gram sukker
125 gram smeltet smør
1/2 liter kefir
3 ts natron
ca 17 dl hvetemel

Rør sammen egg, sukker og smør.
Tilsett melk og natron, "spe" med mel. Deigen skal gå an å jobbes med uten å klisse seg fast på hendene.
Ta opp passe store biter( da jeg spurte hva en passe stor var, fikk jeg høre, tennisballstørrelse)
Kjevle ut til rund kake, stekes på takke( eller stekepanne) Sterk varme(max på takka) når det kommer bobler på oversiden er det på tide å snu lefsen.

Håper det smaker.
Vi serverte lefsene med rømme å syltetøy eller brunost.
Hjemme lager jeg ofte en blanding med smør, sukker og kanel.... Neste gang tror jeg at jeg vil teste ut med Gombe.


Ferdig påsmurt klare til å nytes

2 kommentarer:

 1. Takk for oppskrift! Disse skal jeg prøve når jeg får av gipsen. De ser kjempegode ut. Artige minner fra "gamle dager" også.

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. God bedring og lykke til med bakst

   Slett