Sider

mandag 23. november 2015

Kinesisk bryllup med norske øyne

Det er mange som reiser på ferie til Kina, så slik skiller vi oss ikke så mye ut fra mange andre.
Det som gjør vår tur anderledes er formålet med turen, vi skulle ikke bare være turister, vi har ikke vært i hverken Beijing eller Shanghai, vi har vært ett sted du nesten sikkert ikke har hørt om, byen Fuzhou sør i Kina


En vakker brud

Siden vi ikke hadde som formål å være turister, hva var det da? Vi skulle få anledning til å overvære kinesisk tradisjon på sitt beste( og kanskje verste)
Min lillebror giftet seg på tinghuset i Tønsberg lille julaften 2014.....nå skulle den store sermonien finne sted, i min svigerinnes hjemby, Fuzhou.

Vi fikk beksjed fra bror om at vi måtte være klare i 7 tiden om morningen, så fikk vi beskjed om 9 tiden, deretter ble det 8-9 tida.
Da selve dagen kom hadde vi lært oss at 8, betyr tidligst kl 9, i beste fall.
Vel uansett søndag morgen var Signemor og jeg ned til frokost ferdig pyntet ca halv åtte, og regnet med vi hadde god tid( min bedre halvdel hadde nærkontakt med de kinesiske tolatter på dette tidspunktet)

Sigrid skulle få sove så lenge som mulig, da dette ville bli en lang dag, jeg slappet av med kaffe, frøkna koste seg med "internasjonal" frokost da jeg kikker opp og ut i resepsjonen.
Det er da jeg kjenner den, klumpen i magen, følelsen av å ha gjort noe helt feil, noe er galt.
Lillemor ser opp å ser det sammen, kikker så ned på maten skrekkslagen, det ene grønne egget som var igjen gjør liksom narr av henne.
Vi sitter som paralysert en liten stund før jenta utbryter, shit au.... mat er mat og onkel er onkel....
Jepp, onkel brdugom var der allerede, og klokken var ikke mer enn 7.50.....

Panikken sprer seg da bror ankommer for tidlig


Panikken sprer seg, lillemor ut å underholder onkel og fotografen han har på slep.
Jeg bykser så fort jeg klarer opp til vår etasje, vekker Sigrid, får fikset henne litt, på med klær og ei skive i handa. .
Omsider er vi alle samlet ute og er klare...... klokka er kanskje rukket å bli 8.30.... klokka bikker 9 og vi er fortsatt klare....... 9.30 og vi er enda mer klare, så kommer bilen bilen med bruden.

Første bil i brudekortesjen til brudeparet


Ett fantastisk skue,høy(til å være kineser)og slank ikledd en fantastisk rød kjole stiger bruden ut av bilen, hun går mot min dresskledde bror, og ja..... storesøster gråt en skvett eller 10 da.....

Rødt er brudefarge i Kina


Nå skal ballet starte, vi blir alle som er ved hotellet baksert inn i biler, antagelig litt etter både alder og rang(min bedre halvdel ligger fortsatt å underholder toalettene)
Vi skal kjøre litt rundt, for meg virker det hele som vi kjører litt på måfå rundt, men jeg skjønner straks de har en plan.
Videofotografen fulgte oss hele dagen, også mens vi kjørte


Da vi kommer inn i Mong sitt nabolag ser jeg det jobbes med veiarbei....trodde jeg..... da vi kommer enda nærmere smeller det igjen. Da det er vår tur til å gå ut av bilen innser jeg at dette er kinaputter til ære for brudeparet.
Oppgangen er pyntet med ballonger, en mengde kinesisk familie er tilstede og plutselig er Signe borte for meg, som mamma kjenner jeg den ekle klumpen i magen, men kan puste lettet ut, hun er der, sammen med en eldre kinesisk dame(som jeg senere skjønner er en tante av bruden)
Oppgangen til brudens barndomshjem er pyntetEn formiddagsvert leder an med mikronfon og høytaler og jabler i vei, det er slik det høres ut, vi skal visst svare, jeg gjør ikke skam på bror og jabler med slik alle andre gjør.
Underveis oppover i oppgangen må det flere kinaputter til(jepp i oppgangen)

Putt putt kinaputt. Det smalt og bråkte rundt oss.


Når alle ritualer er gjennomført er vi inne i leliligheten, her skal det være en flerdelt sermoni, flere runder hvor brudeparet kneler(antagelig for forfedre, ikke aner jeg for mine kinesisk kunnskaper er litt såder)
Deretter kneler de for brudens foreldre, håndtrykk blir gitt og gull blir utdelt. Så er det tid for fredsnudler, vi som hvite og utlendinger får lov å sitte ved samme bord som brudeparet(og det eneste bordet) nudler og pinner er en god kombo, men etter å ha filmet og ledd litt kommer det noen gafler på bordet.

Fredsnudler


Jeg og eldstemor spiser nudler og egg som bare det..... helt til...... vi titter opp på lillebror.... hva er det han spiser? Skikkelig lucky pig, han sitter å gnafser på ett hønsehode..... med nebb og øyer og alt.... og bruden, hun gnafser i seg føttene til samme kalklende vesen.....det er da vi samstemte finner ut at vi er mette......


Hønsehoder og hønseben kan fint spises....eller.....

Neste ledd av sermonien er overrekkelse av bruden til hennes nye familie, Egil må opp frem og til pers, mamma som ikke klarte trappene opp, er for tiden erstattet av ett bruderødt eple.Å ja..... lillesøster griner en skvett eller 10 igjen.....

Undrer på hva som skjer


Besteforeldre overrekker gaver og blir knelt for, tesermoni mellom brud og brudgom før det hele avsluttes.

Tesermoni for brudeparet


Barna skal skiftes på og tas bilder av med brudeparet vi andre blir kjørt for å spise lunsj, nå er både mamma og min bedre halvdel med på showet.

Tre ganger måtte det bukkes og kneles, her for brudens foreldre


Lunsj for en mengde gjester, mye sjømat som vi ikke skjønner hva er, en mann som løper til å fra disse lekre dossene, jepp, men jeg ble mett og smakte på det som kom av kjøtt hvertfall.


En meget stolt far

Formiddagen er blitt ettermiddag, brudefølge og barna er på plass for å øve, å det er nå jeg innser at det er stor forskjell på krav til norske og kinesiske barn. Jentene mistet fokus til tider under øvelsen og klarte ikke helt å sette på seg kinasmilet. Men en generalprøve skal vel aldri gå helt feilfritt.
En bigmac og cola senere var de fit for fight igjen og fikk på smilet.
Før sermoni start var det bildetaking av brudepar/brudepiker/svenn/forlovere.
Å ja, storesøster gråt en skvett eller ti under øvelsen også......


Utenfor selskapslokalet stod dette skiltet, her står det KaiKai(Jens Petter) og MongYuen


Selve sermonien var fantastisk flott, der brudefølget stilte i drakter fra HAN dynastiet, bror med stilig hatt, Tobias med kommode hatt og jentene med lange slep.
Her fikk jeg ikke tatt bilder, når de skred opp gulvet var det ørten kinesere foran med mobilen fremme, men jeg har ett håp om å få noen gode bilder selv.

Barna ferdig pyntet og sammen med ei flott kinesisk dame


Mens sermonien foregikk ble det servert en mengde mat, alt satt ut på fat på bordet, aller mest sjømat, noe vi lett så hva var og noe vi ikke så lett forstod og noe vi slett ikke kjente til.
Normalt kan vi sette vår lit til husbond, han bruker å spise bra, men denne dagen var han mest aktiv på toalettet.
Noe som ikke er bare bare i Kina, de aller fleste offntlige toaletter er bare ett porselenshull i gulvet, og dopapir må du ha med selv.....
Noen var dog sitt ansvar bevisst og klarte å forsyne seg en god del alikevel. Det var verre med røyken som ble delt ut i tide og utide.
Jeg var til tider sikkert en veldig slem mamma, men jeg konfiskerte barnas gaver.... de fikk hver sin splitter nye rød sigarett pakke. Dermed er jeg nå en lykkelig eier av to pakker kinesisk røyk...... å jeg som er så ivrig røyker.....
Ikke lett å skulle spise når man blir filmet


Det var også under maten jeg forstod mange reagerte på at jentene gikk uten sko(pga gnagsår) røyk stumpes inne på gulvet, spytter gjør man likeså, skall fra frø, reker og fiskebein kan man like gjerne spytte på gulvet som på bordet.
Brudeparet stakkar fikk ikke nyte noe av dette, de måtte løpe rundt til hvert av de 30 bordene, mottat flere gaver, alle gaver ble ropt opp og man klappet, da alle hadde hilst på brodeparet var festen over.

Skall fra nøtter sa du? Det spytter vi på gulvet bare det

Brudeparet selv endte opp for å få fotmassasje etter en lang og slitsom dag, der sovnet de i stolen og sov til neste morgen.

Det å få oppleve ett ekte kinesisk bryllup er en ære, det har vist meg mange forskjeller i to ulike kulturer, det har lært meg mye om meg selv og hvor rigid jeg er på våre tradisjoner.
Det har lært meg å være åpen for andres tradisjoner og satt meg på prøve angående språket.
Ikke minst har jeg sett hvor mange flotte mennesker min bror har rundt seg og hvor fantastisk kone han har fått seg.
Mong og Jens Petter, jeg er utrolig glad for at vi fikk dele denne dagen med dere. En dag som har brent seg fast i minnet og hjertet.

Jepp storesøster gråt en skvett eller ti på slutten av kvelden også.....
Stolt mor både foran og bak kamera..... å storesøster gråt en skvett eller 10.....Litt onkel kos mens man venter må til.Kveldens sermonimester

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar