Sider

tirsdag 3. mars 2015

Lenge leve ullvotten!

I dag vil jeg stå frem som talskvinne for votter av ull.....
Jeg har veldig sansen for ull, ikke bare fordi jeg er hekler, men ull er fantastisk produkt som kan brukes til så mange ulike produkter.
Desverre er det slik her i huset at barna klør av ull og de utvikler eksem av ulltrøyer og stilongser.
Men heldigvis liker de og klarer å bruke ullvotter og ull luer, særlig når vi nå har funnet ett par garntyper som kan brukes.

Her er det bare ullvotter som gjelder, strikket, heklet og pjonet. Vi har to par regnvotter som ingen vil bruke.....
Men over til votter av ull, jeg kjenner mange som synes det er greit med ull plagg til barna, men ofte bruker de regnvotter eller det vi kalt polvotter i min barndom.
Jeg vet alt om polvotter, kalde tunge våte polvotter, jeg hatet det. Da jeg fikk det første paret som jeg husker med hjemmestrikka votter, sat de som limt fast.
Da bestemte jeg meg, aldri mer polvotter nei.
Jeg ønsker heller ikke at barna mine skal bruke de, javel så er de vantette og vindtette(det er ikke ullvottene)
Har du sett ett barn (eller unge) leke er det utrolig å se hvor snøen og vannet kryper inn, når disse vottene først er blitt våte, ja da er det gjort..... Da blir du kald, du blir iskald......
Men med ull votter er det helt anderledes,selv om disse blir våte blir du ikke kald, ikke som med andre votter.
Mine barn har hatt regnvotter, polvotter etc, men nå når alt ligger i skuffen, faller valget ALLTID på votter i ull.
Jeg har en svigermor som er en racer på å strikke, hun tok en utfordring da jeg ba om hjelp. Mye ute med kamera fryser jeg lett og spurte om hun kunne lage kameravott.....
Kameravott klarte svigermor med glans, disse er gull verdt når jeg er på fototur

Siden ull inneholder Lanolin trenger det ikke vaskes like ofte, de er avstøter smuss og lukt på en annen måte, er selvrensende kan det nesten sier( joda de må vaskes, men ikke like ofte som annnet materiale)
Det lukter ikke godt når det er vått, nei det er sant, men halloooooo, har du kjent lukten av ett par sure pol/plasvotter som tørker? Det lukter ille det.
Ikke vindtette, nei, men i vår hverdag gjør det lite mener jeg og mine ullvottbarn.
Er du av en annen formening? Fortvil ikke, man får lett kjøpt vindtrekk til ullvottene om man føler behov for det.( eller tov vottene da blir de ekstra tykke og gode)

En av de aller viktigste egenskapene til ull er at det ikke reagerer på ild som alle disse andre materialene gjør. For meg er det veldig viktig når barna er på tur med skole og barnehage på vinterstid og bålet tennes.
Ett glør gjør ikke noe med ull, men jeg har sett glør på fleece, hele lua smeltet før vi rakk å reagere, til alt hell var ikke lua på noens hode da det skjedde.
En vott med gjennomsvidd hull eller smeltet fast i barnets hand, kontra en ullvott som fortsatt er like hel? For meg er det ikke vanskelig valg.

Eller tenk deg du er 2 år..... du skal ut å leke..... du har DIGRE votter og klarer ikke gripe om de lekene du vil..... hva gjør toåringen da? Napper av vottene og blir ekstremt kald før noen oppdager det.
Med ullvotter (som ikke er tovet) får barnet godt grep om alt.
Dessuten får du helt unike votter somkanskje ingen har maken til å du ender ikke opp med feil votter.

Da jeg fant hekle og pjone oppskrifter på votter, da ble min hverdag fylt med votter, og jeg trenger ikke lengre være avhengig av svigermor for å få votter, nå kan jeg lage selv i tillegg.

Er du vlitt overbevist? Ikke helt? Prøv det.
Har du lyst på votter men hverken hekler eller strikker? Vi er mange som lager ullvotter som gladelig selger.
Oppsøk messer, husfliden, epla.no , spør noen du vet hekler eller strikker.

Trenger du gode ullvotter? Jeg lager gjerne noen ekstra par.... bare ta kontakt

.
Disse er hjemme for øyeblikket, vi har vel nesten alltid til enhver tid minst to par på skolen, ofte ett i sekken, ett i bilen, to til vask.....2 kommentarer:

 1. Som om jeg skulle skrevet det selv! Godt innlegg! Jeg husker fleecevottene/hanskene til skolebarna som fungerte helt greit til vi tente bålet, snøen på vottene smelta, og det var de vottene, søkkvåte og ubrukelige. Jeg hadde ekstravotter i ull tii utlån i sekken i alle år.
  Nå går det helst i tova-votter.
  Sol og 13 minus her i øyeblikket så vottesesongen er ikke forbi.

  God onsdag fra Ingunn

  SvarSlett
 2. Herlig, votter MÅ man ha. og ull er det eneste som gjelder.

  SvarSlett