Sider

onsdag 3. desember 2014

Juleverksted gav med oppskrift på tørre vafler

I vinduet lyser stjerner og staker, julestjerne er i vinduet, adventslysa er på og julestemingen er virkleig over meg.....
Nei.... forresten, jul nå? Ute sildrer regnet ned, det blåser godt og igår tok jeg bilder i hagen av margeritter og georginer, rosene har knopper så ja julestemingen leter jeg litt etter....
Når georginene blomstrer fortsatt må jeg si julestemingen ikke er helt tilstede


Men alt annet sier det nærmer seg jul, igår var jeg med minstemor på juleverksted på skolen, jeg er veldig glad i å jobbe på kjøkkenet så da bake var en av aktivitetene sa jeg meg villig til å være med på det.
Ikke normalt med slike blomster i hagen i desember


Vel ankommet skolen skulle de lage tørre vafler.( også kjent som kakevafler)
Ja du leste rett, tørre vafler. Har du ikke hørt om det? Slapp av, det hadde ikke jeg heller.
Det er ikke snakk om å lage vafler idag å spise de om ett par dager.
Tørre vafler er som en slags kjeks. De var gode og super enkle å lage. På skolen slet de litt med noen vaffeljern og at vaflene hang fast i jernet, jeg tilbød de mitt jern, men måtte jo da sjekke ut oppskriften hjemme og om de hang i mitt jern.

Det fine er , jeg vil dele oppskriften med dere.

Tørre Vafler

4 egg
250 gram sukker
250 gram melange(smør)
1 pakke potetmel
2 ts vaniljesukker
3 ts bakepulver

Lag eggedosis av egg og sukker. Smelt smøret mens dette jobber seg ferdig i mikser eller maskin.
Bland det tørre og ha i eggedosisen, bland det godt, tilsett smøret.
Så enkelt, så godt, stek i vei.
De er litt myke i det du tar de ut, men legg de på rist og de blir straks sprø. Oppbevares i tett boks.

Tørre vafler ser ut som vanlige vafler, men de er helt sprø som kjeks og minstemor mener de smaker litt som krumkaker, å ja jeg er enig i det

Jeg satte på vaffeljernet da jeg begynte på røren dermed var det varmt da jeg begynte å steke. Jeg smurte jernet mellom hver stekerunde, dette for å unngå at de satte seg fast, jeg har ikke noe ønske om å måtte skrubbe jernet mitt etterpå.

Det fine er at disse vaflene er glutenfrie, om man bruker blå soft eller blå melange er disse ikke bare glutenfrie, men også melkefri. Supert å ha om man får allergikere på besøk.

Jeg ble litt nysgjerrig på disse tørre vaflene eller kakevafler som det også kalles.... Jeg googlet for å finne mer rundt de, jeg fant ett par ulike oppskrifter men ikke noe mer rundt det.
Jeg kontaktet bygdekvinnelaget, som heller ikke visste noe, de står ikke i Schønberg Erken.
Det jeg finner er blogger som skriver at disse lagde alltid bestemor.....
Det jeg lurer på, hvor i landet har man tørre vafler( mange bruker det som julekaker), hva vet man om oppskriften? Jeg skulle gjerne visst mer.
Har du noe info om tørre vafler du vil dele med meg? Ta gjerne kontakt.

 Her i huset minket det fort på disse vaflene, og jeg vet, det er ikke siste gang jeg lager de.

Har du noen spennede oppskrifter du vil dele?

4 kommentarer:

 1. Eg har vakse opp med tørre vaflar, mamma lagar dei med surmjølk og deigen blir kjevla ut og stekt i vaffeljern. Et dei med smør og ost, som kejks. Tante brukte lage kakevafler, dei minner mer om dine, hun hadde alltid det på hytta om sommaren. Og er frå nordVestlandet.

  SvarSlett
 2. Tørre vafler husker jeg også fra min barndom på Nordmøre. Mor laga det. men må sjekke litt om jeg har oppskrift. Tror kanskje vi spiste dem med smør og brunost.De var ikke så veldig søte etter det jeg minnes.
  Artig å ta vare på gamle oppskrifter.

  Fortsatt god førjul!

  Klem

  SvarSlett
 3. Husker fra jeg var barn i 50 og 60-årene at mange hadde kakevafler bl.a. til jul både Bergen og på Askøy, de var søte og gode og ble servert sammen med andre julekaker.

  SvarSlett