Sider

lørdag 21. januar 2012

I am in Love

Til jul fikk jeg fra min kjære to kokebøker, eller rettere sagt bakebøker.... Å jeg må si.... I am in Love. Jeg har virkelig forelsket meg i Morten Schakenda..... Bakeren på Lom. I alle år de har holdt på på Lom har vi vært innom å kjøpt brød, boller, kaker og alt hva hjertet kan begjære. Siden han gav ut sin første bakebok har jeg ønsket meg det. Denne jula fikk jeg ønske oppfylt jeg fikk disse to...

Jeg har alltid likt å lage mat og å bake, men når det gjelder gjærbakst har jeg slitt litt. Boller har jeg fått sånn greit til, men brød???? Å nei da.... Det har blitt ganske så typisk mange hjemmebakte brød, kompakte, smulete og ganske så lave.
Men med Schakenda sine bøker måtte jeg revurdere alle mine "gamle" tanker og ideer. Glem det å bruke 50 gram gjær, eller det dobbelte. Glem alt som heter lunken væske, nå skal det være kaldt.

Brød er blitt store gode høye, og jeg har prøvd tre ulike oppskrifter på brød, og typisk for Schakenda er at de blir STORE, det gjør alt av oppskrifter i boka.
På torsdag prøvde jeg meg på kanelsnurrer og de ble på størrelse med en liten studenthybel.
Før steketid så de slik ut

Ferdigstekt var dette resultatet


Oppskriften er som følger:

1 kg hvetemel
1/2 liter h-melk
150 gram sukker
15 gram salt
15 gram kardemomme
1 stort egg
50 gram fersk gjær
150 gram smør i terninger
125 gram mykt smør
125 gram sukker
2 ss malt kanel\Ha i alle ingredisene minus smør i en eltebolle(melka skal være kald og gjæren smuldres bare i) Elt i ca 15 min på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene. Ha i smøret og elt i nye 15 minutter. Sett til heving på lunt sted(ikke på varmekabler)
Kjevle deigen til ett rektangel på ca 40*50 cm. Sør mykt smør over det hele. Bland sukker og kanel i en bolle og dekk smøret med dette. Brett 1/3 av deigen inn mot midten og brett den siste delen over den delen som er dobbel. Da har du 3 lag. Kjevle ut dette slik at du får en leiv på ca 30*50-60 cm. Del leiven i 16 deler. Hver strimmel skal tvinnes og knytes til en knute. Tvinn den, surr rundt to fingre og stikk den ene enden inn som om du knyter. Etterheves i ca en time. Pensle med egg og strø på ekstra sukker. Stekes i ca 20 min ved 175 grader.

1 kommentar:

  1. Disse så ufattelig gode ut!!! Og melk og gjær som ikke skal tempereres høres ut som noe for meg (som aldri får til gjærdeig)

    SvarSlett