Sider

fredag 28. september 2012

Nye pulsvanter

Det å ha to barn, og to jenter som jeg har, kan være en utfordring. Så fort jeg sitter med ei heklenål og litt garn, da kommer ønskene poppene opp. Når den ene får pulsvanter, ja da ber den andre om det samme.
Særlig minstemor i huset har sine klare meninger. Jeg skal også ha pulsvanter. De SKAL være rosa, de SKAL ha glitreblomst og blomsten skal være større enn Sigrid sin. Å når du er ferdig skal jeg ha pannebånd og du kan hekle pulsvanter til den og til den.
Ja men mamma prøver å hekle litt annet også.
Ja....... åså..... hva er problemet liksom.....

Minstemor har nå fått seg pulsvanter. De er laget på samme måte som jeg skrev om i DETTE innlegget.
Størrelse og lengde er tilpasset hånda det skal være på.
Jeg har brukt Sandnes alpakka garn og heklenål 4. Til Signemora på 5 har jeg med dette garnet lagt opp 23 masker og økt med 2 masker ved håndleddet.
Jeg har avsluttet med slikt "pelsgarn" noe jeg hadde liggende som er kjøpt på Sparkjøp.


tirsdag 25. september 2012

Rødbeter........og sjokolade

Da jeg var liten ble jeg innlemmet i de voksnes hemmelige verden. Ett vell av smaksløker skulle på plass.
I den grad 70 og 80 tallet var ett vell av smaksløker. Salt og pepper og var man dristig så ble det en anelse piffi krydder eller aromat.... Jada, slik vokste jeg opp.

Jeg var ofte hos farmor og farfar da jeg var liten, og ofte spiste jeg middag der. Eller, da jeg var hos farmor og farfar spiste jeg alltid middag og annen mat der.
Gjennom farmor sin kokekunst fikk jeg smake fylt kålhode, kokte og stekte fiskeboller, trekt torsk, kjøttkaker, medisterkaker, grandiosa(i de senere år) pølse og bløyta.(for dere uinnvidde I Drammen da jeg vokste opp kunne man i flere pølsekiosker få kjøpt pølse og bløyta. Bløyta brød. Brødet ble duppet i pølsekjelen)
Og rødbeter..... Farfar likte ikke rødbeter, men det ble alltdi servert syltede rødbeter til fiskebollene. Og fiskekakeken. Og fiskegratengen og og og.....

Jeg er blitt veldig glad i sylta rødbeter.....og sjokolade.......
Når jeg nå spiser noe fiskemat har jeg ofte sylta rødbeter.......og sjokolade.... Eh...nei Bare rødbeter.
Jeg har utvidet hva jeg har rødbeter.....å sjokolade.... til. Rødbeter er veldig godt på leverpostei.....å sjokolade..... Eller på sylte.....å sjokolade.....

Men man kan bli litt lei av sylta rødbeter....å sjokolade.... Nei... Sjokolade blir jeg aldri lei......

En ny verden åpnet seg opp for meg da jeg var først i Russland og fikk servert Rødbet suppe...... å sjokolade.... Nei, suppe med rømme. En helt helt ny verden, jøss kan rødbeter brukes slik????? Jaja men....
(Å fortsatt trodde jeg at rødbeter så ut slik som på glass med rødt lokk.....å sjoklolade...)Etter enda noen år ble vi kjent med noen nederlandske, å jeg fikkservert kokte rødbeter, revet med eple og tilsatt litt eddik. (å fortsatt trodde jeg rødbeter så ut som på glass....å sjokolade) Dermed lærte jeg hvordan rødbeter.... å sjokolade så ut. I grønnsaksdisken finner man nemlig noen stygge rødbrune knortet saker, nemlig rødbeter..... å sjokolade....

Rødbeter slik de ser ut som ferske

Disse knortesakene er visst nok rødbeter sier de som kan det..... Å vips ble en helt ny verden åpnet for meg. Rødbeter er ikke bare disse som er syltet på glass med rødt lokk. Nei det er jo faktisk ferskvare..... å sjokolade.....

Nå går det i rødbeter her i huset, morgen, middag og kvelds og sjokolade.... Jeg har syltet rødbetene selv, så nå har glassene faktisk også grønt lokk( syltagurker) og sjokolade, jeg har revet de og jeg har laget egenrødbetesalat. Med eple, pære, eddik og feta ost....å sjokolade.....

Å om noen skulle lure..... eller være i tvil..... Min aller største lkidenskap, er ikke rødbeter, men sjokolade. Freia melkesjokolade(uten rødbeter) Lurer på om rødbeter og sjokolade er godt sammen jeg.
Whææææ, hvor er forresten barndommen blitt av.... raskt bildesøk på google viser at rødbet glassene nå har grønt lokk.....

Egenkokte rødbeter, feta,epler pg pærer
Lykken er en stor plate freia.....

mandag 24. september 2012

Lue og pulsvanter

Det å hekle luer kan være en stor utfordring, særlig når man ikke har noen eksakt oppskrift, eller sikker på garn og krok og alt som hører med.....

Vi har noen flotte venner her i Svelgen, som skulle passe Signe mora ei natt for å få timeplanen vår til å gå ihop. Deres datter er venn med Signe og som 5 årig jenter flest elsker hun også Hello Kitty.

Jeg ville hekle ei Kitty Lue til denne jenta, fant en oppskrift jeg hadde, fant garn og krok og målte på Signe. Lua ble ferdig og levert...... Men den var for liten, så det ble en lue til en bamse.

Kitty Lue 1

Men jeg gir meg ikke så lett da. Fant ei oppskrift hos Hekleguri, det ble tur til Førde og sparkjøp for å finne rett type garn. Fikk målet på jentas hodeomkrets og satt igang. Problemet med slike småjenter er at de ofte er midt mellom to størrelser, dermed gikk jeg opp ett hakk. Lua ble ferdig og levert. På vei til levering..... Krise.... sløyfa manglet.... Jaja Lua ble levert og var litt for stor, men det er hvertfall bedre enn om den ikke passer.... Å sløyfa..... den ligger her fortsatt.

Kitty Lue 2

Sigrid er ei jente som er ganske varm av seg, men vil gjerne ha litt heklesaker for det. Hun har flere ganger bedt om pulsvanter, men de kan ikke være i ull. Det passer ikke så bra når det utvikles eksem og kløe uansett hvordan type ull det er.
MEN, drops design har ett flott garn, dropscotton light. Ganske tykt bomullsgarn og passer til krok 5.
Jeg fant inspirasjon i ei hekle bok og i bloggen Smått og Stort

Jeg la opp med staver. Sigrid er ca 17 cm rundt håndleddet. Det ble 21 masker med dette garnet.
Satte alt sammen med en kjedemaske.
Heklet 4 og 4 rader med de to fargene. Da jeg kom til håndleddet(etter ca 9 cm på lengden hun ville ha) økte jeg med 2 masker.
Heklet deretter 3 cm (tilsammen ca 12 cm) og gjorde kalrt for tommel. Heklet 3 fm, deretter 5 lm, hoppet over 3 fm og fortsatte rundt. I ønsket størrelse ble det 3 omganger ekstra.
Med garnet faery tale fra Du store alpakka ble det en blondekant.
Vante nummer to ble heklet likt, men tommelhullet ble på motsatt side.





Heklet til slutt en blomst jeg sydde på.

lørdag 22. september 2012

solnedgang

Etter mange dager, ja egentlig uker med regn var det godt å går at det var opplette.
Opplette ja, det var ett ord jeg lærte her i Svelgen.... Det er kanskje tegn på at man har vært her lenge, for jeg klarer ikke finne bokmål ordet på det.....
Skrekk å gru..... er jeg i ferd med å leve i ett mareritt tro..... Det er enkelte ord jeg ikke husker på bokmål...... Hjelp.....vekk meg en eller annen....

Vel uansett, det var opplett og den flotte solnedgangen. Jeg elsker solnedganger som er flotte. Elsker å se sola gå ned i havet, elsker å se fjellene som danner ei ramme rundt det hele..... Elsker å kunne se fjorden som brenner.
Å ikke minst, jeg elsker å leke med kamera i slikt vær......


Å når været fortsatt er strålende i dag, ja da er det godt å være her

fredag 21. september 2012

Rosa rundstykker

Jeg har to menn i mitt liv. Espen selvfølgelig og min store helt og forbilde Morten Schakenda.

Jeg har lagt min elsk på denne mannens bakebøker og oppskrifter.
Denne gangen er det Schakendas bakeskole som måtte til pers.



Det skulle bakes rundstykker.

900 gram hvetemel
100 gram sammalt hvete
6dl vann
0,5 dl melk
15 gram salt
10 gram fersk gjær

Jeg hadde alt untatt salt og gjær i bakebollen, lot dette kjøre 2 min i kenwood major som bor hos oss. Deretter lot jeg deigen hvile i ca 30 min før jeg hadde i salt og gjær. Dette gikk på sakte fart i ca 30 min, før jeg tok 2 min hurtig.
For å få en snert på nisterundstykkene hadde jeg i ei flaske med rød konditor farge og vips ble de rosa.
Deigen lot jeg heve til dobbel størrelse før Signemora fikk bake de ut, før neste heving.

Ett annet godt kjøp jeg har gjort er å kjøpe pizzastein fra Ingrid. Denne ble lagt i ovnen, ovnen ble satt på 175 grader. Når ovnen ble varm la jeg rundstykkene rett på steinplata og lot rundstykkene steke i ca 20 min.
Dermed ble det ferske rosa rundstykker til kvelds og rosa rundstykker i nista neste dag.


Blogging

For meg er bloggen en flersidig sak.
Jeg vil vise frem det jeg lager.....
Jeg vil fortelle noe familien gjør
Vise frem bilder jeg tar
Dele oppskrifter
Fortelle om mine opplevelser og dager med Fibromyalgi.

Det siste punktet innebærer at jeg bruker bloggen også noe som dagbok, for å få ut frustrasjon på dårlige dager, få ut frustrasjon angående holdninger man møter og for å avlaste familien for alt sammen. Det blir en slags behandling for min egen del å sette ord på tinger og tanger.

Jeg har også flere gode dager, men da er det ikke data og blogging som nødvendigvis blir prioritert. Idag er en litt bedre dag og det er ganske godt å kjenne på, nå er det vikitg å bare porsjonere ut kreftene.

torsdag 20. september 2012

Jeg har klart

Mens regnet sildrer ned har jeg sovet masse i løpet av dagen, men så har jeg til gjengjeld KLART for andre dag å gå tur med Balder,
jeg har KLart å støvsuge.
Jeg er i litt bedre humør fordi jeg klarte å mestre disse tingene.
Jeg har fått flere hilsner og meldinger. Tusen takk til dere som bryr dere.


Egen avling

I fjor hadde vi en stor drøm om egen kjøkkenhage med drivhus og alt..... Men det var før dagmar kom feiende over bygda 1.juledag.
Iår ble hagen liksom satt på vent, veldig på vent egentlig. Men Sigrid fikk sin egen lille flekk hun kunne så litt på.
Med en kald våt vår og kald sommer og til tider ganske våt høst, ble det ikke rart ut av det. Dillen er borte, spinaten råtnet på rot..... Men gulrøtter ble det hvertfall. Ikke store avlingen, hun hadde heller ikke mange frø.
Men det ble akkurat nok til at hun kunne vedlikeholde det selv, høste det selv og en spire om planter er sådd i jenta. Hun vil så igjen og lage kjøkkenhage til våren igjen.


onsdag 19. september 2012

Skulle så gjerne

Oki, nå har jeg spist lavkarbo i snart 2 år-resultat: Litt bedre form og har hvanet på mindre karbohydrater enn normal inntak, men ikke ekstrem lavkarbodiett.

Jeg har prøvd akupunktur: Ikke endring
Jeg har prøvd distanse Reiki: Noe som gav meg følelsen av litt mer energi for ett par dager, tilfeldig eller ikke? Aner ikke. Men jeg følte det godt dagen etter en sending

Jeg har prøvd arbeidstrening i 50 % å det funket ikke
Jeg har prøvd arbeidstrening inntil 3 timer to ganger i uka og status nå: Funker dårlig.......

Jeg skulle så gjerne:
Klare å jobbe noe
Klare å være med ungene på tinger og tanger
Klare å gjøre flere ting på endag, ikke måtte velge mellom feks jobbe eller lage middag
Klare å dusje uten å måtte hvile en times tid etterpå
Ikke ha behov for 20 timer søvn
Ha hatt ett sosialt liv, i tillegg til en liten jobb
Fått forståelse av sykdommen
Møtt respekt fordi jeg klarer noe endag men kanskje ikke den neste dagen.
Ønske at andre forstod: Man blir ikke frisk, men man må leve med dette resten av livet.

Jeg skulle så gjerne hatt tilbake mitt gamle liv med både jobb, venner og aktiviteter
Jeg skulle så gjerne ikke blitt utslitt for den aller minste ting....

Men aller helst skulle jeg så gjerne blitt sett på som ett likeverdig menneske av smafunnet rundt meg.
At de fant en løsning for oss med FM eller ME.
Smertene kan jeg leve med, det har jeg gjort i så mange år, det er utmattelsen jeg takler dårlig for tiden....


Gode tips mottas med takk, men jeg kan ikke love at jeg prøver de..... Man blir nemlig ikke rik av å aap

tirsdag 18. september 2012

Store fosser

Den siste uka har det kommet masse vann fra oven. En kan vel si at bygda har blitt høytrykkspylt ikke bare en eller to ganger men ganske mange ganger.
Søndag kveld kunne man i nabobygda Davik notere 75,2 mm det siste døgnet.

Når vi til og med kommer på riksnyhetene fordi det kommer masse vann, ja da er det masse.

Ta en titt HER 9.30 ut i innslaget er det fra Svelgen og her bor vi da.....


Vi tok en kjøretur igår og tok noen få bilder.

Svelgsfossen, tett ved verket går godt

Storfossen

Storfossen lever opp til navnet sitt

Svelgsfossen    
Overalt renner det fosser, alle demninger er stappfulle og det renner over av vann. alle rør er fulle så her produseres det strømm og masse masse vann går ikke inn til produksjon fordi det er fullt.
Enkelte av fossene har jeg aldri sett så store de åra vi har bodd her.

mandag 17. september 2012

Ting du kanskje ikke visste om Muldvarpen



Det finnes 32 ulike muldvarparter
De er pattedyr
De spiser insekter
Er rundt 12 cm lang
Kroppen er syllinderisk
Graver tuneller
Finnes ikke i Norge
Observert i 3 farger: Hvit, lysegrå og svart
Er omtrent blind
Godt utviklet luktesans
Gjennomsnitt får de 4 unger i hvert kull
Har egne reder for sove, hvile og yngle i sitt intrikate gangsystem
Du kan lage egne feller for muldvarper

Vil du vite mer om denne artige krabaten, se denne Videoen under. Espen har vært i Tsjekkia, ett land som er kjent for Muldvarper, særlig den i tegnefilmen, Den lille Muldvarpen
Espen sitt store forbilde er Sir David Attenborough så ta en titt på hans nye bransje......




fredag 14. september 2012

Nye gummistøvler på vei

Så er den store dagen kommet. Zalando har åpnet nettbutikk i Norge, og jeg har allerede gjort en bestilling.
Har bestillt meg gummistøvler, så da er det bare å vente





















Zalando har ett veldig stort utvalg av både klær og sko og vesker. Butikken er verdt å ta en titt på, masse kjente merker.
Ta en titt inn på Zalando, gjør gjerne ett kjøp også

torsdag 13. september 2012

Hekla Pledd

Endelig kan jeg hoppe og juble og sprette rundt. Ett stort prosjekt er ferdig.
Normalt når jeg hekler velger jeg små ting som blir ganske raskt ferdig, men for omtrent 2 år siden begynte jeg på ett pledd i ruter. I hekla oldemorruter, eller bestemor ruter som noen også kaller det.

Lenge lå det uten å bli jobbet med da kroppen ikke var så veldig samarbeidsvillig. Men nå er det da endelig ferdig(og jeg hekler ikke ett til med det første asså;)) Nå er hvertfall teppet klart til å dampes faltt, pakkes pent inn i eske og sendes til mottakeren.


Teppet er 100cm*170cm, å det er ganske mange ruter og ganske mange ruter som skal hekles sammen

tirsdag 11. september 2012

Nederland

I helga var jeg så heldig å få være med ei venninne til hennes familie i Nederland. Vi var i to ulike byer, Groot-Ammers og Genemuiden(?)

Før avreise var jeg veldig spent på hvordan dette skulle gå for en sliten fm kropp. På forhånd har jeg hatt 2 runder med reiki, og om det har hatt innvirkning eller ikke, aner ikke. Men energien var ganske grei før vi dro.
Men jeg fikk bevist, nok engang at sol og varme er godt. Jeg har hatt en helg med strålende sol, 29 varmegrader og helt medisinfri.
Vel hjemme kjenner jeg nå at energien er veldig bra, kroppen har det godt tross etter masse bagasje(med overvekt, håndbagaskje for 2) så er kroppen veldig fin idag.

Jeg hater egentlig å fly, men denne turen overrasket jeg meg selv med å sitte ved vinduet, tørre å se ut og til å med ta bilder. Her kommer vi inn over Nederland og begynt nedstigning mot Amsterdam

Kanal i Groot-Ammers

Hjemtur med himmel og skyer

Legg til bildetekst

Marked og ost må man ha. Jeg får god hjelp av Nancy og faren til Johannes

Møller og solnedgang

torsdag 6. september 2012

Kjole

Her i huset er det slik at om jeg går til anskaffelse av nye hekleoppskrifter, vokser ønskelista til jentene.
Heldigvis er det ikke alltid det er store prosjekter eller noe som tar lang tid.
Minstemor i huset har ei mus hun fikk av Beppis da hun ble født. Det er hennes kjæreste bamse som er lappet og sydd ganske masse, men den lever fortsatt.
Da jeg fikk ei ny bok i hus med masse dukke/bamseklær hadde hun ønske om en kjole til musa.
Jeg jobber med ett litt større prosjekt, ett teppe av olemor ruter, men trenkger litt pustepause innimellom.

En kveld det var lite på tittekasse fant jeg ett bomullsnøste, rett heklenål og plutselig var kjolen til mus klar.




Jenta ble super fornøyd og er stolt(og ønskelista er blitt enda større)

onsdag 5. september 2012

Zalando

Som mange av dere sikker vet, eg hev ein lisjebror. På norsk: Jeg har en lillebor, ich hab ein Bruder.
Jepps, en lillebror, ja ikke det at han er så liten lengre.
En gang i tiden var han mindre enn meg hvertfall, nå er han såvidt pittelitt høyere enn meg. Men han er fortsatt lillebror.
Det var engang jeg gjerne ville gi han bort, å beholde bikkja.

Oki, innrømmelsen sitter kanskje litt langt inne........ Men jeg angrer ikke på det valget idag da. Jeg er nemlig veldig veldig stolt av bror min.


 


I juni kom han hjem til Norge. Da hadde han fullført bachelorgraden sin i internasjonal markedsføring i Shanghai, Fudan universitetet. Ikke bare fullførte han, han ble beste utenlandske student. Med toppkarakterer, ja selv i kinesisk fikk han gode karakterer. Er det rart jeg er stolt?

Vel hjemme i Norge flyttet han inn igjen hos mamma igjen, søkte om dagpenger fikk det innvilget, men det var ikke lenge. Ett par uker gikk før han var først på telefonintervju, deretter intervju for samme bedrift i Berling og kun ett par dager etter fikk han tilbud om jobb.

Nå jobber han for ett firma i tyskland Zalando. Zalando er i Europa godt kjent for sin nettbutikk(særlig skoavdeling, Ich leibe schuhe) Jeg har mang en gang siklet på disse sidene. Ikke bare sko, men masse annet også. Det er bare ett stort MEN og det er jo at de ikke sender til Norge.
Men sitter jeg hjemme å gråter? Neida, for her kommer bror inn i bildet. Junior manger Røyseth, han er med på å bygge opp ny nettside. Jippi. De skal opprette nettbutikk i Norge, og det er rett rundt hjørnet.
Ta en titt HER for å se alt de kan friste en stakkar med.....

Ich liebe mein Bruder





Kort

Ett scrappet kort ikke for noe spesiellt anledning. Men kjekt å ha liggende ett kort for ett eller annet.


Mitt liv som gress enke

De siste dagene har jeg vært gressenke med barn og hund i heimen. Ikke bare er husbond i Tsjekkia, ett sted midt i ødemarka, hvor det serveres lunken te til alle måltider, og thats it....

Her regner og blåser vi bort, tvsignalene er litt til og fra. Som om ikke det var nok, sliter enivest med å levere varene våre for tida, så her er det smått med internettsignaler for tida, de er mest fra og minst til. Nå venter vi på nytt modem for det vil gjøre susen..... Tror de..... Hva jeg tror? Ny levrandør mener jeg. Har vært mest problemer med den lokale levrandøren.

Ett barn har som vanlig funnet ut nå er vi alene, da blir vi syk med forkjølelse og lett feber og hodepine. Idag har jeg derfor valgt at begge skal få være hjemme så vi kan kose oss. Håper jeg....

Jeg for min del har hatt mye mer energi enn på lenge, mulig noe av det kommer fra reiki behandlingen jeg hadde, men det er for tidlig å si noe om. Torsdag skal jeg ha en ny runde så det skal bli spennende å se hvordan går. Trenger en masse energi for tiden.

Men mest av alt, så savner vi alle her hjemme husbond

søndag 2. september 2012

Hei Sveis

På det Papirdokkene ble jeg utfordret til å lage en LO med humor..... Jeg har vridd hjernen masse for det, men til slutt ble dette resultatet



Bildet ble tatt for 2 år siden i Givskud Zoo, løveparken i Danmark.

Jeg har brukt bazill kartong, kuttet ut gress av qk bokstavene er noe jeg hadde liggende og aner ikke produsenten


lørdag 1. september 2012

Reiki

Etter at jeg hadde ett innlegg om det usynelige fibro monsteret i sinna mamma, fikk jeg en kommentar fra Vibeke.
Vibeke lurte på om jeg hadde prøvd Reiki. Noe jeg ikke har. I min situasjon vil man gjerne prøve det meste, det kan jo hende at noe virker.
Ikke at jeg tror noe gjør meg frisk, men noe kan jo gi meg litt mer energi, litt mer for å takle de trøblete dagene.

Reiki er en alternativ behandlingsmetode. Det er en slags healing, wikipedia skriver:
"
Reiki er en alternativ behandlingsmetode som stammer fra Japan. Den ble oppdaget av og formidlet videre av den japanske healeren Mikao Usui. Reiki betyr «universell livsenergi».[1] Ordet består av to ledd, Ki betegner den livskraften som finnes i alle levende vesener, mens Rei betegner det universelle, ubegrensede aspekt ved denne energien. Det finnes ingen vitenskapelige undersøkelser som viser at det er grunnlag for påstandene bak eller effekten av denne behandligsformen.
Reiki praktiseres ved at formidleren plasserer hendene sine, i ulike posisjoner, lett på eller like over den personen som mottar reiki. Man kan også gi seg selv reiki ved å holde hendene på egen kropp (selvhealing). Under denne behandlingen skal reiki-energi bli overført gjennom behandlerens hender til mottageren. Formålet med overføring av reiki er velvære og god helse, lindring ved smerter og en styrking av kroppens selvhelbredende prosesser"

Vibeke er reiki terapist og forklarte meg at man også bruker distanse Reiki, hun tilbydde meg to "sendinger" gratis. Ja, hvorfor ikke. Ikke er det skadelig, ikke er det farlig og ikke noe kan gå galt, så ja, jeg takket ja.
På avtalt tidspunkt skulle jeg slappe av, jeg slapper best av liggende, derfor låjeg igår på dette tidspunktet i senga. Så sikkert super teit ut......
Men idet det hele startet begynte det å prikke i føttene, dette flyttet seg oppover bena og i armene. På ett punkt ble hæælene vonde og tunge, det føltes som om noen kilte meg under nesa, hendene ble helt varme, som om de brant.
Da sendingen var ferdig ble jeg helt kald.

Deretter fikk jeg en mail fra Vibeke hvor hun fortalte hva hun hadde opplevd. Det hun skrev var veldig spennende det hun skrev og jeg har sagt ja til å prøve engang til.
Så for meg nå er det bare å vente å se om hva som blir effekten. Jeg kan jo si jeg hadde en veldig veldig dårlig dag igår, og var forberedt på en skikkelig ille dag i dag etter alt som skjedde. Men til min forblffelse, jeg sov som bare det, hele natta og jeg sov så godt. Idag har det vært mer energi enn normalt så jeg er spent på å prøve flere runder.

Vil du vite mer om Reiki, kan det leses en del hos Vibeke HER, i mellomtiden skal jeg lete etter Reiki behandlere her å prøve en "live" behandling.